U susret Svetskom danu osoba sa invaliditetom

- -
0

Svetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, u Kragujevcu će biti obeležen programima koji afirmišu mogućnosti i kreativne potencijale osoba sa invaliditetom koji doprinose smanjivanju predrasuda u lokalnoj zajednici i njihovoj boljoj integraciji.

I ove godine biće održan Dan otvorenih vrata u Gradskoj upravi kada će predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom imati priliku da se susretnu sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima koji se bave socijalnom politikom i tom prilikom razgovaraju o dosadašnjoj i budućoj saradnji, kao i problemima i potrebama sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Na jučerašnjoj sednici Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom koja je održana u zgradi Grada, pokrenuto je i pitanje prevoza osoba sa invaliditetom. Trenutno, grad poseduje samo jedno kombi vozilo za ove potrebe, a prevoz u tu svrhu obavlja Gradska saobraćajna agencija.

Činjenično je stanje da su potrebe za prevozom znatno veće nego što grad sada može da pruži. Poslali smo pisma udruženjima koja imaju svoja kombi vozila sa molbom da ih ustupe gradu za potrebe prevoza osoba sa invaliditetom, uz sufinansiranje troškova. Pozitivan odgovor je stigao samo iz Crvenog krsta. Inače, grad je konkurisao i kod Japanske ambasade projektom kojim smo planirali kupovinu kombi vozila. Imamo indicija da će odgovor biti pozitivan i da ćemo na ovaj način obezbediti dva kombi vozila – kaže Slađana Bošković, član Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci.

Svoje aktivnosti i rad udruženja, predstavila je Socijalna kooperativa Vivere. Osnovana je uz podršku grada Kragujevca kao zadruga koja pruža socijalne usluge, po italijanskom modelu. U okviru kooperative radi Dnevni boravak za mlade osobe sa invaliditetom preko 25 godina sa umerenom i težom retardacijom. Prema rečima Jelene Trifunović, defektologa i direktorke Socijalne kooperative Vivere u Dnevnom boravku koji trenutno ima 12 korisnika svakodnevno se organizuju kreativne radionice na kojima obrađuju teme iz opšte kulture, poznavanje rada na računaru, zdrave stilove života, mentalne higijene, osnove šivenja i rada sa alatima rekreativna nastava, posete sportskim i kulturnim dešavanjima u gradu, izleti. Osnivači kooperative su nezaposlene žene koje su na ovaj način pronašle sebi posao i roditelji dece sa invaliditetom koja u tom trenutku nisu bila institucionalno zbrinuta. Dnevni boravak se nalazi u Erdogliji, u prostorijama MZ «21. oktobar».

Nema komentara

Odgovorite