U subotu skup „Srbija bez GMO“

- -
0

db2xkw7e copy

Povodom međunarodne akcije „Marš protiv Monsanta“, Društvo pčelara Kragujevca organizovaće javni skup u pokretu „Srbija bez GMO“, u subotu od 12 časova, u Velikom parku.

Cilj održavanja skupa je podrška međunarodnoj borbi protiv GMO, što ujedno predstavlja i odbranu suštine važećeg Zakona o GMO u Srbiji koji je na snazi od 2009. godine. Zakonom je regulisano da „nijedan modifikovan živi organizam, kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma, ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije“. Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na GMO ako su oni namenjeni za medicinsku upotrebu.

Učesnici skupa će se okupiti kod fontane u Velikom parku, gde će biti podeljeni leci o GMO i pročitana pisma prof. dr Miladina M. Ševarlića i doc. dr Tatjane Papić-Brankov koja sadrže odgovore na pitanje: „Zalažući se ZA Srbiju bez GMO, zašto sam PROTIV Monsanta?“.

Zatim će uslediti šetnja trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra, do Spomen-muzeja „21. oktobar“, gde će skup biti završen.

Biće to i promocija tribine „Kako da o(p)stane Srbija bez GMO“ koju Društvo pčelara Kragujevca organizuje 3. juna, takođe u sadejstvu sa portalom Prvi prvi na skali.

Nema komentara

Odgovorite