U planu saradnja Kragujevca sa kompanijama iz Hrvatske

- -
1

1s1qs1yf copy

Nastavljajući sa diplomatskim aktivnostima, Kragujevac je danas ugostio delegaciju Ambasade Republike Hrvatske i Hrvatskog poslovnog kluba. Spremnost za konstruktivnu saradnju potvrdili su ambasador Hrvatske, Gordan Markotić, i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Na prijemu koji je organizovan u zgradi Grada, potvrđena je rešenost da se ulože napori na obnovi saradnje sa hrvatskim kompanijama iz ranijeg perioda.

– Prezentovali smo sve naše potencijale, sve ono što Kragujevac nudi investitorima u ovom trenutku. Hrvatska je ozbiljno zainteresovana za naše poljoprivredne proizvode, nude nam usluge svojih kompanija koje se bave turizmom, dok su hrvatski privrednici pokazali interesovanje za oblast metalske industrije. Verujem da ćemo za početak napraviti kontakte, a nakon toga, kada se bolje upoznaju sa našim kompanijama i svim pogodnostima koje nudimo investitorima, očekujem da ćemo napraviti konkretniju i ozbiljniju saradnju – rekao je Nikolić.

Srbija i Hrvatska imaju kontinuiranu poslovnu saradnju koja nije prekinuta čak ni u vreme ekonomske krize. Međusobna robna razmena, kako se čulo na prijemu, prošle godine dostigla je 700 miliona evra, što je dobar rezultat. Rast je primetan imajući u vidu da je robna razmena krajem 2013. godine bila oko 550 miliona evra.

– Cilj naše posete je, ne samo da upoznamo Kragujevac kao centar Šumadije, već su sa nama i privrednici – predstavnici 11 kompanija koje su zainteresovane za poslovanje sa kragujevačkom regijom. Ima puno mogućnosti za saradnju u metalo-prerađivačkoj industriji, ali i na području proljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Hrvatska je poznata turistička destinacija i što se turistička sezona više produžava, to je potreba za tim proizvodima veća – rekao je ambasador Hrvatske Gordan Markotić.

Nakon prijema u zgradi Grada, u prostorijama Regionalne privredne komore organizovan je sastanak privrednika Šumadijskog okruga i Hrvatskog poslovnog kluba.

Tokom dana, ambasador Hrvatske, Gordan Markotić, sa saradnicima, posetio je Muzej „21. oktobar“ i položio cveće kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku Šumarice.

1 komentar

  1. Вероватно су разговарали о учешћу Томислава Николића у рату 1991.

Odgovorite