U okrugu o sistemu protivgradne zaštite

- -
0

Četvrta redovna sednica Saveta Šumadijskog upravnog okruga održana je u proširenom sastavu, jer je jedna od tema bio Izveštaj o radu Radarskog centra Bešnjaja, koji pokriva ne samo teritoriju Šumadije nego i deo Pomoravskog i Raškog orkuga, sa predlogom mera za modernizaciju radio veze i lansirnog sistema.

Sednici su prisustvovali predstavnici svih opština Šumadije i grada Kragujevca, predstavnici Jagodine, Kraljeva, Vrnjačke banje, Paraćina, Ćuprije i Rekovca kao i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prema rečima Zorana Babića načelnika Centra Srbije za odbranu od grada ovo je bila sušna godina, tako da je tokom sezone zabeleženo od tri do 13 dana dejstava, najviše na području Kraljeva, a sedam dana na teritoriji Kragujevca.

“Na području koje pokriva Radarski centar Bešnjaja utrošeno je 597 raketa i zabeležena je šteta na 392 hektara što je svega 1,5 posto od branjene poljoprivredne teritorije, tako da možemo biti zadovoljni rezultatima“, rekao je Babić.

On je naglasio da je saradnja sa Šumadijskim okrugom odlična, kako u nabavci protivgradnih raketa, tako i u sufinansiranju rada strelaca.

“Pored toga, posle 20 godina grad Kragujevac finansirao je i izgradnju puta do Radarskog centra Bešnjaja što je za naš rad od velikog značaja. Dogovorili smo se sa predstavnicima svih lokalnih samouprava da saradnju nastavimo”, istakao je Babić.

Grad Kragujevac je ove godine kupio i najmoderniji “Motorola” digitalni radio sistem koji je predstavljen članovima Saveta Šumadijskog upravnog okruga.

Taj sistem je, kako je rečeno, jedinstven je na području Srbije, a može da se menja i dograđuje. Sistem može da radi čak 72 sata bez struje. Pored tri predajnika, nabavljeno je i 70 ručnih radio stanica, od čega 35 za protivgradnu zaštitu, a ostatak za Službu hitne medicinske pomoći i najvažnije komunalne službe u gradu. Svi podaci slivaju se u Upravu za vanredne situacije.

Nema komentara

Odgovorite