U Kragujevcu šteta od nevremena početkom juna – 236 miliona

- -
0

Centralna komisija za procenu štete koju je formiralo Gradsko veće, na današnjem sanstanku verifikovala je procenu štete od vremenskih nepogoda nastale na teritoriji Kragujevca od 3. do 5. juna 2019. godine.

Podkomisije su posle obilaska terena, po prijavama i zahtevima građana podnele izveštaj Centralnoj komisiji i utvrdile da je ukupna vrednost procenjene štete 236 miliona dinara. Od ukupne vrednosti 107 miliona odnosi se na objekte javne namene, šest miliona na stambene objekte, 90 miliona dinara je vrednost štete na infrastrukturi odnosno putevima, a 33 miliona na mostovima.

Vrednost procenjene štete posebno je izražena za sanaciju odnosno regulaciju vodotokova 2. reda i ona iznosi 279 miliona dinara.

Na osnovu Uputstva o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, Centralna komisija izvršila je i kategorizaciju 56 oštećenih stambenih objekata na području grada Kragujevca. Za prvu kategoriju oštećenja vlasnici stambenih objekata će iz Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine dobiti 120.000 dinara, za drugu 200.000, treću 250.000, četvrtu 350.000 i petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara. Prema rečima Dragoša Radovanovića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Kragujevcu ima 45 stambenih objekata prve i 11 stambenih objekata druge kategorije.

Centralna komisija za procenu štete grada Kragujevca, svoj izveštaj će proslediti Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, koja će izvrštiti dalju verifikaciju, utvrditi prioritete saniranja štete na stambenim objektima i na osnovu rešenja izvršti isplatu bespovratne novčane pomoći.

Imajući u vidu da je Kragujevac i juče zadesilo veliko nevreme praćeno obilnim padavinama, podkomisije Centralne komisije će po prijavama građana obavljati i procenu na terenu novonastale štete.

Građani štetu mogu da prijave u svojim mesnim zajednicama ili popunjavanjem obrasca koji preuzimaju na Kružnom šalteru u zgradi Gradske uprave.

Nema komentara

Odgovorite