Da li u Kragujevcu postoji „veterinarska mafija“ ili je u pitanju zavist

- -
1

Veterinarska stanica “Kragujvet” optužuje “Veterinarsku stanicu Kragujevac” da je pomoću netačnih podataka o broju ovaca u Šumadiji iz budžeta dobila nekoliko miliona dinara za vakcinaciju. Iz stanice koja je optužena poručuju da pronevere nema i da je reč o zavisti konkurencije.

Vlasnici jedne veterinarske stanice u Kragujevcu podneli su krivičnu prijavu protiv kolega iz druge veterinarske stanice, zbog sumnje da su prikazivanjem netačnih podataka iz budžeta Ministarstva poljorovrede pribavili milionska sredstva. Iz Ministarstva najavljuju nove kontrole rada veterinarskih stanica i domaćinstava.

U veterinarskoj stanici “Kragujvet” optužuju vlasnike konkurentske “Veterinarske stanice Kragujevac”, da su Ministarstvu poljoprivrede prosledili netačne podatke o postojanju 80.000 ovaca u Šumadiji čime su iz budžeta dobili nekoliko miliona dinara za vakcinaciju i uzorkovanje krvi domaćih životinja. Tvrde da Šumadija ima svega oko 20.000 ovaca.

Iz stanice koja je optužena za zloupotrebe poručuju da pronevere nema i da je reč samo o zavisti konkurencije u borbi za tržište.

Damjan Srejić iz Veterinarske stanice “Kragujevet”, ističe da su prikazan fiktivan broj ovaca i da je po slobodnoj proceni najmanje za 60.000 uvećan realan broj ovaca.

“Kolege ne razlikuju broj uzoraka od stvarnog broja ovaca na terenu. Treba reći da je broj uzoraka fiksan, a da se broj ovaca menja”, kaže Miroljub Karić iz “Veterinarske stanice Kragujevac”.

Svaki uzorak krvi domaćih životinja, koji se šalje na analizu, država veterinarskim stanicama plaća 212 dinara. U stanici “Kragujvet” sumnjaju da su “Veterinarskoj stanici Kragujevac, na taj način neosnovano uplaćivana ogromna sredstva – što oni demantuju.

“Oni rade na teritoriji koju im je dalo Ministarstvo poljoprivrede i na toj teritoriji su napravili ogromnu proneveru, koja se za četiri do pet godina meri sa milion evra”, smatra Damjan Srejić iz Veterinarske stanice “Kragujevet”.

Miroljub Karić iz Veterinarske stanice “Kragujevac” ističe da do sada nisu imali ni jednu primedbu od strane veterinarske inspekcije, ni lokalne ni republičke i da rede svoj posao kako im je naloženo iz ministarstva.

Iz Uparve za veterinu Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove kontrole rada veterinarskih stanica i registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

“Za sada nemamo nikakvih informacija da li je jedna stanica u pravu ili nije. Mi ćemo narednih dana izvršiti kompletnu kontrolu tih stanica i utvrditi da li je to istina ili ne”, kaže Zoran Marinković iz Ministarstva poljoprivrede.

U svakom slučaju je to veoma ozbiljna stvar i veoma ozbiljne optužbe i za jednog i za drugog.

Poslednji popis stočnog fonda u Kragujevcu obavljen je pre pet godina. Tačan broj ovaca u šumadijskim selima biće poznat po završetku popisa poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji.

1 komentar

  1. isto to radi i veterinarska stanica krupanj.samo sto su oni napravili oko 30 000virtuelnih ovaca.s tim stose ne zna ni iz kog je sela krv posto se mesa krv od goveda i krv ovaca.sve to treba pohapsiti

Odgovorite