U Kragujevcu obeležen Svetski dan Roma

- -
1

svetski dan roma

Svetski dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. u Londonu, koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj ove nacionalne manjine.

Edis Durgutović, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima čestitao je Svetski dan Roma i istakao da je grad Kragujevac u proteklom periodu značajno poboljšao odnos prema romskoj nacionalnoj zajednici a prvi korak bila je čvršća saradnja sa predstavnicima civilnog sektora romske zajednice. Pred nama je sprovođenje Lokalnog akcionog plana za period 2015 – 2018 usvojenog na sednici gradskog parlamenta, a današnji sastanak sa predstavnicima važnih institucija prilika je se utvrde prvi koraci za poboljšanje kvaliteta života ove najveće nacionalne manjine, što podrazumeva unapređenje prava i njihovo uključenje u društvo – istakao je Durgutović.

Obeležavanje 8. aprila predstavlja mogućnost da se pokažu ostvareni rezulati u integraciji Roma, ali i očuvanje romske kulture i tradicije.

Dosta toga je urađeno kako bi se poboljšao položaj Roma ali još mnogo posla je pred nama, konkretno na polju obrazovanja, zdravstva, stanovanja i zapošljavanja. Aktivnostima, koji su u okviru nacionalne strategije, socijalne inkluzije Roma 2016 – 2025. i LAP-a za unapređenje položaja Roma za period 2015 – 2018. stvorena je pozitivna slika na lokalnom ali i na nacionalnom nivou. Partnerskim odnosom sa lokalnim institucijama radićemo na unapređenju položaja najugroženijih romskih porodica a apliciranjem za projekte uz podršku evropskih fondova, plan je da se u drugoj dekadi Roma životni standard podigne na viši nivo – rekao je Božidar Nikolić, izvršni direktior Obrazovno kulturne zajednice Roma “Romanipen“.

Radnom sastanku održanom u sali Šumadijskog upravnog okruga, prisustvovali su predstavnici Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Crvenog krsta i  Mobilnog tima za inkluziju Roma.

O tome da država ima odgovoran stav prema svojim građanima, pripadnicima romske nacionalne manjine svedoči i obeležavanje ovog datuma koji je bitan ne samo za Rome već i za nas. Najteže trenutke kroz koje je srpski narod prošao proveli su sa nama, i ne samo zbog toga, zaslužuju poštovanje i status ravnopravnih građana Republike Srbije – istakao je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Prema rečima Zorana Pavlovića, koordinatora za romska pitanja, Kancelarija za Rome koja u okviru Gradske uprave za vanprivredu funkcioniše već deceniju, vidljivi su pozitivni rezultati a kao najveće istakao je osam univerzitetskih diploma. Međusektorskom saradnjom očekujemo da će i u narednim godinama rezultati biti još bolji.

Inače, na Svetski dan Roma u prostorijama MZ Filip Kljajić u organizaciji Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje, pripadnici romske nacionalne manjine mogli su da obave preventivne preglede, dok su ih predstavnici Mobilnog tima za inkluziju Roma informisali o pravima iz oblasti socijalne, zdravstvene i dečije zaštite, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja kao i aktuelnim dešavanjima u lokalnoj zajednici.

Prema statističkim podacima u svetu ima preko 15 miliona Roma, 12 na teritoriji Evrope i osam  miliona na teritoriji EU. U Srbiji, prema poslednjem popisu živi 147 hiljada pripadnika ove nacionalne manjine a na teritoriji grada Kragujevca blizu hiljadu i po.

FOTO: Duško Đorđević

1 komentar

  1. Dobar Dan samo Sam htela da vas zamolim ako bi mogla da stupum u kontakt sa nekim odredjenim koji je za Rome .Posto Sam ja izTopole ,a ovde vlada cisto rasulo sto se rice Roma pa vas molim da mi se neko javi jer je preko potreban neko ko moze da nas uputi kako I sta da radimo unapred hvala Slavica Radenkovic

Odgovorite