U Kragujevcu “cveta” zelenaštvo

- -
4

Kragujevačka policija uhapsila je petočlanu grupu zbog sumnje da su oštetili desetine građana i preduzeća pozajmljujući im novac po visokim kamatama.

Oštećeni su tako ostajali bez novca, ali i pokretne i nepokretne imovine, a jedna od njih je i naša sagovornica koja je, kako bi se iščupala iz kandži zelenaša, primorana da pravdu traži u sudovima u Kragujevcu i Požegi.

Zbog zdravstvenih problema kćerke, Milena Filipović iz Požege bila je prinuđena da pozajmi 5.000 evra. Iako je znala da pozajmljuje novac uz kamatu od sedam odsto na mesečnom nivou, kaže da je prvo iznenadilo to što je ugovor koji je potpisala sa firmom “Merien” iz Kragujevca glasio na duplo veći iznos.

“Za dve godine sam dala 9.750 evra ne znajući da je on meni iza leđa kopao jamu, da se tako izrazim i prodao moj stan nekakvoj ženi za 10.000 evra i da ja faktički samo mogu da se iselim i izađem”, kaže Milena Filipović.

Advokat Saša Milinčić ovu priča ocenjuje kao najgrublji oblik zelenašenja i iskorišćavanja lakomislenosti i stanja nužde oštećene. Za njega je sporna i činjenica da postoji preduzeće koje se bavi prometom novca, a da nije banka, dok, kako kaže, to što su svi potrebni papiri pripremljeni za otuđenje stana bez znanja vlasnice ukazuje na umešanost i službenih organa.

“To niko do sada nije kontrolisao i to je već pitanje za nadležne službe, za policiju, za određene strukture ovog društva. Kako je moguće da to do sda niko nije kontrolisao”, rekao je Saša Milinčić.

U kriminalističkoj policiji u Kragujevcu saznajemo da je ovo samo jedan od više desetina slučajeva koji su otkriveni na području Šumadije. Prema rečima inspektora koji je zbog prirode posla insistirao na anonimnosti, u toku je istraga kojom su obuhvaćeni ne samo uhapšeni, već i oni koji su im pomagali. Građanima, pak, savetuje da se, ukoliko se nađu u ovakvoj situaciji, odmah jave policiji.

“Za pitanje povraćaja novca kada je neko već duže plaćao kamatu, to je sve stvar suda gde oni moraju da se obrate u parničnom postupku uz nadoknadu onog dela koji su oni dali tokom niza godina na ime kamate, jer samim tim ih je on prisilio izvršavanjem krivičnog dela da oni njemu daju novac”, rekao je inspektor kriminalističke policije.

Iako se ovakvi ugovori overavaju u sudu, zanimljivo je da nam je u kragujevačkom Osnovnom sudu rečeno da nemaju sagovornika na ovu temu. Kako kažu, overavaju potpise dve strane koje su dobrovoljno pristale da potpišu ugovor, a ne njegovu sadržinu. Nju, kažu, ne proveravaju, te ne poznaju kategoriju “zelenaški ugovor” sve dok oštećena stranka ne podnese tužbu.

Izvor: B92

4 Komentara

  1. Kako vas nije sramota da ovako nesto i objavite bez prvo proverene price. Doticna gospodja nema bolesnu cerku vec cerka radi kao policajka u Kragujevackom mup-u i kao drugo gospodja je odavno izasla iz tog stana legalnim putem. Gospodjina cerka je zdrava individua koja je duzna ljudima para sirom Kragujevca, a i dalje. Kada je vec dala izjavu zasto ne moze dokumentacijom da je podkrepi, e pa zato sto je gospodja prevarant. U svim normalnim drzavama covek je tek okrivljen kada postoje dokazi, ali u ovoj nasoj covek je kriv zabog necije izjave. Prakticno zivimo u vreme inkvizicije, prijavi komsiju da ti preti jer ko ga sljivi zatvorice ga, moja rec protiv tudje. Gde su vam dokazi gde su dokumenti? Ako vec objavljujete pricu vi je i dokumentovano podrzite, a ne samo necija rec da bude toliko uvazena. Gde je ovde druga strana? Zasto nema njihove price? Gospodja Filipovic je u Pozegi izgubila spor oko tog stana, jer kako je moguce da jedna individua kojoj cerka radi pri mup-u bude prevarena….molim vas ovo su budalastine….Na prvom mestu ako je zelenasenje protiv zakonito, iako je firma registrovana i radi dugo, zasto je gospodja prekrsila zakon i pozajmila pare od zelenasa(to je prekrsaj zar ne?)….Hvala

  2. Postovana gospodjo, vi koja komentarsisete sve ovo, verovatno vam je neko iz porodice zelenas pa tako reagujete, mada, ne sporim ono sto ste o pomenutoj gospodji rekli. Ali, ako se vec pozivate na Zakon, onda imajte na umu jednu stvar, bar kada je ovo zlo prisutno, a to su nevazeci pravni poslovi, apsolutno nistavni pravni poslovi ili kako se zovu poslovi izricito oznaceni kao nistavni, kao sto su tipicni zelenaski ugovori. Takve ugovore imamo kada neko iskoriscava nepovoljnu situaciju saugovaraca, npr. teska materijalna situacija, neiskustvo, stanje nuzde i sl. pa ugovori za sebe korist koja je u ociglednoj nesrazmeri sa onim sto se u naknadu za to daje – clan 141 Zakona o obligacionim odnosima.

    • Drago mi je sto vi nemate ime i prezime , jer kod nas je sve to nesto skriveno. Nemam nikoga u porodici “zelenasa” , niti znam “srpski zakon: ali sam prosla pola sveta zivela u vise zemalja ,ali ovako nesto nikada nisam ni srela niti videla. Ovo ovde u Srbiji se granici sa lovom na vestice, gde je normalan svet to iskorenio jos pre nekoliko vekova. Svuda u svetu postoje ,kako ih vi nazivate “zelenasi” , i imaju svoje agencije registrovane pozajmljuju judima pare uz vecu kamatu od banki(legalnim putem) , to se zove pawn shop , banka, bail bonds i jos puno takvih agencija i institucija. Niko na silu nije terao narod da se zaduzuje, a posle da optuzuje. Uzmi kredit iz banke i nemoj da ga vratis, da li ce doci da ti popisu stvari, kucu , auto i sve vredno sto imas? Nego u ovoj zemlji vrada anarhija i korupcija ne samo na visokom nego na svim nivoima….Hvala vam o interpretaciji zakona, ali rekla bih da ovde nista ne funkcionise , osim onoga -da bog da komsiji crkne krava(ima vise od mene)…pozdrav

      • Potpuno podrzavam Vas komentar,zbog takvih stvari sam se i odselio iz Srbije i u Kragujevac dozdjem samo na odmor najduze 10 dana.Pozdrav

Odgovorite