U korak sa Nikolom Radovanovićem, najboljim šahistom u gradu i internacionalnim majstorom

- -
0

Upoznajte Nikolu Radovanovića (21) koji  je internacionalni majstor u šahu. Najbolji šahista u našem gradu ima svega dvadesetjednu godinu i iza sebe preko 700 mečeva. O broju pobeđenih turnira je odavno prestao da vodi računa, ali je za nas fascinantna činjenica da je za manje od dve decenije postigao veliki uspeh i ne namerava da se zaustavi. Pričali smo o njegovim počecima, prvim titulama, željama i treninzima.  Posebno je interesantan njegov plan za budućnost i način na koji je zavoleo šah

Kada se rodila ljubav prema šahu?

Ljubav prema šahu se rodila kada sam imao četiri godine,pošto sam sa nepune tri godine znao da igram tablić, domine i ostale igre zatražio sam od moje babe Milene koja me je tada čuvala da me nauči nešto novo da igram i ona mi je tada pokazala kako se igra šah i već tada na prvi kontakt sa ovom igrom se u meni rodila velika ljubav prema šahu.Kasnije sam krenuo u skolu šaha gde su me odmah svi ocenili kao velikog talenta za šah i tako je polako krenula da se razvija moja šahovska karijera.

Koje titule si najteže osvojio, a koje su ti posebno drage?

U šahu postoji dosta kategorija i titula. Najniža kategorija je 4 kategorija koju dobijaju početnici a najviša titula je titula vele-majstora. Ja trenutno iamm titulu inter-majstora koja je odmah ispod titule vele-majsotra i nadam se da ću uskoro ostvariti svoj san i osvojiti i titulu vele-majstora.Od mojih najvećih uspeha do sada mogu se izdvojiti prvo mesto na kadetskoj Olimpijadi do 18 godina nastup sa omladinsku reprezentaciju Srbije kao i tri puta za redom osvojeno kadetsko prvenstvo Srbije u konkurencijama do 16 i 18 godina.

Na koji način bi popularizovao šah kao sport?

Mislim da je šah u odnosu na neke ranije godine dosta manje medijiski propraćen i mislim da je to veoma velika šteta za ovaj veoma intelektualan sport. U današnje vreme svako vam moze nabrojati 500 vrhunskih fudbalera na svetu a retko ko ko se ne bavi šahom vam može reći ko je trenutni svetski prvak u šahu. Zato mislim da se bar za početak trebaju prenositi sve partije sa meča za svetskog prvaka preko televizora kako bi se ljudi malo više zainteresovali za šah.

Kako bi opisao svoj način igre?

Pošto kažu da stil igre jednog šahiste oslikava i njegov karatker za mene se verovatno može reći da igram prilicno napadačkim stilom s obzirom da sam kao mali bio veoma nestašan na turnirima, ali naravno nekada protivnik ili pozicija na tabli ne dozvoljavaju takav stil tako da se moram prilagoditi trenutnoj situaciji na tabli.Tvoj trening se sastoji iz?

U današnje vreme uz veliku pomoć kompjutera šah nije preterano tesko raditi sam. Postoje velike baze podataka u kojima se nalaze sve partije koje su odigrane. Tako da se ja uz pomoć partija koje su igrali najbolji svetski igrači i uz pomoć kompjutera koji su toliko jaki da igraju bolje i od svetskog prvaka spremam za svaki naredni turnir. Tu mi takođe pomaže i povremeni rad sa velikog legendom Srpskog šaha velemajstorom Brankom Damljanovićem uz pomoć koga sam dosta napredovao u poslednjih par godina. Naravno tu su i razne šahovkse literature i knjige koje mogu dosta pomoći o napredovanju svakog igrača.

Da li si stava da učenik nadmaši učitelja?

Naravno, mislim da je želja svakog učitelja da ga njegov učenik nadmaši. Ja se nadam da ću uskoro nadmašiti svog trenera sobzirom da sam iz našeg poslednjeg susreta ja izašao kao pobednik

Tvoj naduži meč?

Moja najduža partija je trajala oko sedam sati na open turniru u Skoplju. Sećam se da je partija bila jako naporna,da se završila remijem(nerešenim rezultatom) i da sam bio jako iscrpljen posle te partije.

Objasni trenutak kada si shvatio koliko je tvoje umeće.

Mislim da je to jako nezahvalno pitanje, ali recimo da sam shvatio svoje umeće kada sam prvi put odigrao partiju na slepo što znači da je moj tadašnji trener sedeo za tablom i igrao i njegove i moje poteze a ja nisam gledao u tablu nego sam u glavi stvarao poziciju i pričao koji potez želim da odigram.Tada sam mislim imao 7 ili 8 godina.

Kako najbrže amatera naučiti trikovima?

Amatere je veoma teško naučiti trikovima u šahu zato što oni previše bukvalno shvataju šah i brzo zaboravljaju to što im je pokazano. Ja sam lično par puta pokušavao da naučim neke amatere raznim trikovima, ali iskreno nikad nije pošlo za rukom.

Može li profesionalni šahista živeti od istog?

Kao i u svakom sportu, ako ste dovoljno dobri u tome možete živeti od toga. Naravno da u šahu nema toliko novca, kao u sportovima kao što su fudbal ili tenis. Kada se osvoji titula inter-majstora već se može živeti od šaha, a sa titulom vele-majstora i dobrim kontaktima može je prilično dobro živeti. Naravno ako ste u prvih 50 igrača na svetu imaćete novca 1000x više nego što vam je potrebno.

Koji su tvoji planovi za budućnost na polju šaha?

U skorijoj budućnosti planiram da odigram par dosta dobrih i jakih turnira u Srbiji i po inostranstvu i da uskoro osvojim najvišu titulu velemajstora što je i glavni cilj. Za neku dalju budućnost još ima vremena ali recimo da je jedna od opcija da odem u Dubai na godinu dana ili više i da radim kao trener njihove ženske selekcije.

Nema komentara

Odgovorite