U KC Kragujevac 180 kovid pacijenata

- -
0

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je za RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

U Klinički centar u Kragujevcu izvršio je prethodnih reorganizaciju, preraspodelio je kapacitete da bi primio sve obolele, dve trećine ove zdravstvene ustanove je pretovoreno u kovid bolncu.

Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega”, kaže on.

Sazdanović kaže da se u ovom trenutku u KC 180 pacijenata leči, 32 traži intenzivnu negu, devet je na respuratoru, i da se to menja iz sata u sat.

Pet klinika i tri intezivne nege su kovid sistemu.

– Očekujemo povećan broj pacijenata, klinička slika je mnogo teža, nego ona u martu i aprilu, zbog toga smo opredelili ovaj prostor – rekao je Sazdanović.

Prekaljeni smo borci, ali povećan broj pacijanata zahtevaće i povećane napore, kaže direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

– Kada smo planirali prostor i uvećanje kapaciteta, očekivali smo i povećan priliv, svakoga dana u našim ATD ambulantama ima između 280 i 320 pregleda, od toga je novih 50 do 60 pacijenata svakoga dana – govorim o regionu od Aranđelovca do Kraljeva – istakao je Sazdanović.

– Zahteva se maksimalna ozbiljnost, brinite i svom, zdravlju porodice i cele zajednice – apelovao je Sazdanović.

U Klinički centar u Kragujevcu izvršio je prethodnih reorganizaciju, preraspodelio je kapacitete da bi primio sve obolele, dve trećine ove zdravstvene ustanove je pretovoreno u kovid bolnicu.

Sazdanović ukazuje da će borba trajati i moramo da naučimo da živimo sa koronom.

– Nije sporna volja zdravstvenih radnika, sporna je volja stanovništva da se uzme u pamet. Apelujem na Šumadijski region da se uvede vanredna situacija i da stanemo na put širenju epidemije – zaključio je Sazdanović.

Nema komentara

Odgovorite