Trivan: Rešavanje problema otpadnih voda prioritet ministarstva

- -
0

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas u Kragujevcu da je prvi prioritet ministarstva prerada otpadnih voda u Srbiji u koju treba da se uloži oko pet milijardi evra.

Tokom posete Kragujevcu, gde je obišao postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda “Cvetojevac” i govorio na Međunarodnom stručno naučnom skupu “Vodovod i kanalizacija 2017”, ministar Trivan je naglasio da je rešavanje prikupljanja i prerade otpadnih voda “pitanje svih pitanja”, jer se time rešava i problem zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i podzemnih voda, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

On je dodao da je to jedan od najvećih poslova koji očekuje Srbiju i da se, osim resornog ministarstva, u tome maksimalno moraju angažovati i lokalne samouprave, kojima će ministarstvo pomagati u pripremi projekata i traženju inostranih sredstava jer, kako je rekao, Srbija sama nema potrebna sredstva za to.

“Novac ćemo morati da tražimo iz međunarodnih donacija, inostranih investicija i kroz javno privatno partnerstvo”, podvukao je ministar Trivan.

On je naglasio da Ministarstvo zaštite životne sredine ulaže velike napore u pokušaju da privuče inostrane investicije uz nove i čiste tehnologije u oblast zaštite životne sredine, a posebno u preradu otpadnih voda i upravljanje otpadom.

U Kragujevcu je danas počeo trodnevni 38. Međunarodni stručno naučni skup pod nazivom “Vodovod i kanalizacija“ koji organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije. Prvi put domaćin ovog skupa koji je okupio oko 150 učesnika iz Slovenije, Bugarske, Nemačke, Italije, zemalja bivše Jugoslavije, je kragujevačko JKP “Vodovod i kanalizacija“.

Stručnjaci iz preduzeća koji se bave ovom delatnošću, naučni radnici sa fakulteta i instituta i predstavnici firmi usko povezanih sa komunalnim sektorom, predstaviće 66 radova u kojima su objašnjeni problemi u radu i načini za njihovo rešavanje.

Nema komentara

Odgovorite