Tribina omladinskih organizacija o preveniciji alkoholizma

- -
0

U kragujevačkoj Kancelariji za mlade danas je održana jedna od četiri regionalne tribine pod nazivom “Uzdravlje“, čiji je cilj uspostavljanje zajedničkih standarda u prevenciji konzumacije i promocije alkohola u omladinskim aktivnostima.

U protekle četiri godine ovom temom bavi se Centar za omladinski rad, koji je okupio tri nacionalne asocijacije: NAPOR (Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada), KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije) i Nacionalnu asocijaciju Kancelarija za mlade, koje funkcionišu u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta RS.

Iako konzumacija alkohola, koja je kod mladih iz godine u godinu u porastu, predstavlja društveni problem, primećeno je da se alkohol konzumira i u aktivnostima koje organizuju omladinske organizacije.

“Ovo je bio povod da okupimo predstavnike nacionalnih omladinskih asocijacija, i počnemo da kreiramo standarde našeg rada kako bi smo prevenirali promociju i konzumaciju alkohola. Standardi se odnose na kvalitet našeg rada, vrednosti koje promovišemo, jačanje veština i znanja mladih, zatim se postavljuju i pitanja da li ćemo kao omladinska udruženja prihvatiti donacije od alkoholne i duvanske industrije i na koji način promovišemo zdrave stilove života”, objasnila je Marijana Rodić iz Centra za omladinski rad.

Prema poslednjim istraživanjima Evropske komisije svaki peti stanovnik Evropske unije između 15 i 24 godine redovno i prekomerno pije. U Srbiji, prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja “Batut“ oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, svaki peti se povremeno opija, a njih 7 odsto redovno pije.

Istraživanje još pokazuje da se u proseku prvo pijanstvo doživljava sa 13,5 godina, znaci zavisnosti se javljaju oko 21. godine, dok na lečenje mladi dolaze između 25. i 27. godine.

Nema komentara

Odgovorite