Tribina “Dozvola za mrak” u Kragujevcu

- -
0

Grupa za slobodu medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizuju tribinu povodom medijskog mraka u Srbiji. Tribina “Dozvola za mrak” biće održana u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova u Domu omladine u Kragujevcu.

Gašenje nedeljnika “Vranjske”, serija napada na novinare i medije – samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji.

“Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu. Zloupotrebljavajući institucije, vlast uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem u kojem je svaka alternativa zabranjena i u kojem se ne poštuju zakoni i procedure već isključivo sila i nasilje. Srbija je društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog”, navodi se u saopštenju organizatora.

Kako ističu, mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao, držeći do toga da je novinarstvo jedan od najznačajnijih kontrolnih mehanizama u društvu, koji je korektiv političkim i društvenim devijacijama – nalaze se pod snažnim, svakovrsnim pritiscima, i uskoro ćemo verovatno biti svedoci gašenja i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo.

Organizatori navode da nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati “mudrog vođu” i besomučno napadati njegove domaće i strane “neprijatelje”.

O ovim i o drugim medijskim temama govoriće Danica Vučenić, Jovanka Nikolić, Slaviša Lekić, Teofil Pančić i Vukašin Obradović, a tribinu će moderirati programski urednik NDNV-a Dinko Gruhonjić.

Nema komentara

Odgovorite