Tri decenije od osnivanja Službe hitne pomoći

- -
0

hitna pomoc 30Zavod za hitnu medicinsku pomoć, danas je svečanom akademijom u Skupštini grada proslavio tri decenije uspešnog rada. Počeci rada Službe hitne pomoći kao posebne službe u okviru Medicinskog centra „Dr Mihajlo Ilić“ datiraju iz 1983. godine.

Do tada su lekari opšte medicine dežurali noću i zbrinjavali hitne slučajeve. Tako je veliki broj tehničara, medicinskog osoblja i lekara svoja prva iskustva stekao baš u ovoj službi. Zbog sve većih potreba građana, od 1. aprila 1983. godine uvedena su dežurstva i tokom dana tako da se ovaj datum obeležava kao Dan hitne pomoći u Kragujevcu.

– Zavod za hitnu medicinsku pomoć u poslednje vreme se osavremenjuje zahvaljujući raznim donacijama, naš rad je mnogo bolji nego pre 30 godina. Imamo savremene aparate, dobra vozila, tako da se nadam da su naši sugrađani zadovoljni našim radom. Sigurno, ako dobijemo zgradu u ovoj ili sledećoj godini, planiramo da kupimo i da nabavimo savremenije aparate, kako bi naš posao i dijagnostika bili na zavidnom nivou – kaže dr Sloboda Kitanović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

U ambulanti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dnevno se pregleda oko 110 pacijenata, a ekipe hitne pomoći izađu na teren u proseku 67 puta. Ekipe hitne medicinske pomoći koju čine lekar, tehničar i vozač imaju na raspolaganju 25 kombi vozila sa neophodnom opremom i 11 putničkih vozila. Vozači kragujevačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, jedini su u Srbiji koji su prošli osnovne životne potpore po evropskim standardima.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite