„Totovi“ na Letnjoj sceni SKC-a

- -
0

Sutra od 20 časova, na Letnjoj sceni SKC-a, igra se predstava Akademskog pozorišta SКC-a „Totovi“, po tekstu jednog od najizvođenijih mađarskih dramskih pisaca Ištvana Erkenja, premijerno izvedena 10. aprila prošle godine.

Režiju nove predstave Akademskog pozorišta SКC-a potpisuje Кostadin Stojadinov, a uloge tumače Aleksa Svilarov, Ilija Ivanović, Julija Vučković, Nevena Terzić, Milica Đorđević, Tatjana Nikolić i Aleksa Mogić.

Priča o porodici Tot, iako smeštena u Mađarsku u vreme Drugog svetskog rata, oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. Svi pokušaji „običnih” ljudi da se dodvore nadređenima i umilostive one koji gospodare životima na frontu čine čitavu sliku grotesknom, a sve situacije nalikuju smrtonosnoj igri u kojoj se pravila prihvataju bez pogovora i pregovora. Pitanje koje ostaje na kraju igre je univerzalno, postavljeno svim generacijama – u kom su odnosu stvari koje čovek čini i one stvari koje čoveka čine, može li se zaista očuvati ljudski život po svaku cenu, čak i ako je ta cena gubljenje dostojanstva i prava na spostveno mišljenje i rasuđivanje.

Nema komentara

Odgovorite