Tomanović: Nije Sloba kriv…

- -
0

tomanovic

Danas je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu održano predavanje eminentnog beogradskog advokata Zdenka Tomanovića koji je, pred prilično ispunjenim amfiteatrom, studente upoznao sa detaljima slučaja Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ, kome je suđeno pred tribunalom u Hagu.

Uvodnu reč održao je dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta, prof. dr Stanko Bejatović, koji je u svom izlaganju pozdravio gosta i uputio izvinjenje, budući da je zbog obaveza sprečen da prisustvuje predavanju i naglasio da nije bio upoznat da će Pravni fakultet ugostiti gosta koji, bez sumnje, zaslužije mnogo veće poštovanje od onog koje mu je danas ukazano, a što se može ili mora prigovoriti organizatorima.

Sam Tomanović je svoje četrdesetpetominutno izlaganje posvetio slučaju Slobodana Miloševića pred Haškim sudom za ratne zločine, naglasivši pritom na samom početku da je Milošević protivpravno izručen, podsećajući na tadašnju izjavu Vojislava Koštunice o državnom udaru… Dalje, govoreći o toku postupka, Miloševićev pravni savetnik istakao je da je jednom od najpoznatijih haških optuženika i bivšem šefu države, pored brojnih drugih, bilo uskraćeno pravo na adekvatnu lekarsku negu, da mu nije bilo ostavljeno dovoljno vremena za pripremanje odbrane i da je pretpostavka nevinosti postavljena suprotno njenoj osnovnoj fukciji, tako da se Slobodanu Miloševiću umesto nevinosti pretpostavljala krivica.

Predavanje je pratila i video prezentacija, pa su studenti prava mogli da vide i originalne rukopise bivšeg prvog čoveka Jugoslavije u kojima on neposredno pred smrt, pored ostalog, piše: „Mislim da se radi o pokušaju ubistva“ i traži pomoć Lavrova i Ruske federacije. Međutim, vremena za reakciju međunarodne zajednice i Ruske federacije nije bilo, pa je dan kasnije Milošević preminuo u svojoj pritvorskoj jedinici. Bila je to još jedna prilika da se izrazi sumnja da je Slobodan Milošević ubijen, a to potvrđuju i reči lekara koji je radio obdukciju tela preminulog predsednika i koji je u odgovoru na pitanje advokata Zdenka Tomanovića da li bi Milošević bio živ da je bio u bolnici odgovorio: bez dileme, da!

Predavanje je obeležilo slabo interesovanje profesora, tako da je ovom nesvakidašnjem i, nadasve, iznenadnom i loše promovisanom predavanju Tomanovića prisustvovalo tek troje profesora, od kojih su svi napustili predavanje u toku njegovog trajanja.

Nema komentara

Odgovorite