Svetski dan voda

- -
0

PrintŠirom sveta danas se obeležava Dan voda.

Ovogodišnji slogan “Voda, voda svuda – samo ako je delimo” ima za cilj podsticanje medjunarodne sardanje u oblasti voda i isticanje važnosti vodnih resursa i potrebe za njihovim održivim upravljanjem. Inače, odlukom Ujedinjenih nacija 2013. godina je proglašena “Godinom saradnje u oblasti voda”, jer je ta oblast ključ za smanjenje siromaštva, socijalnu jednakost i rodnu ravnopravnost.

Slivovi koji su medjunarodni čine 46 posto kopna, 92,7 posto medjunarodnih slivova dele dve do četiri zemlje, dok 148 zemalja u svetu deli najmanje jedan sliv. U Srbiji 92 posto voda su tranzitne vode.

Srbija po stanovniku godišnje raspolaže sa oko 2.000 kubnih metera domaće vode, što je svrstava u kategoriju osetljivih zemalja po pitanju dostupnosti tog resursa.

U Srbiji se prečišćava šest procenata voda, 35 odsto stanovništva ima pristup uredjenoj kanalizaciji, od tog broja 75 procenata je gradsko stanovništvo.

Procenjeno je da će do 2030. godine 47 posto svetske populacije biti ugroženo nedostatkom vode. Trenutno 85 odsto svetskog stanovništva živi sa manjkom vode, a 780 miliona ljudi nema pristup zdravoj vodi.

Deo teksta preuzet sa: Beta

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite