Svetski dan telekomunikacija

- -
1

telekomunikacijeŠirom sveta se obeležava Dan telekomunikacija i informacionog društva, proglašen od strane Ujedinjenih Nacija i International Telecommunication Union (ITU).

Ovaj datum odabran je u znak sećanja na godišnjicu potpisivanja prve međunarodne telegrafske konvencije 1865.godine, od kada se i obeležava kao Dan telekomunikacija, odnosno na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu 2006. godine, kada je upisan među “svetske praznike”.

Ideja obeležavanja Svetskog dana telekomunikacija je skretanje pažnje na značaj interneta, informacionih i komunikacionih tehnologija u razvoju društva i ekonomija.

Zanimljivo je to da je naša zemlja jedna od najstarijih članica Međunarodne unije za telekomunikacije kojoj se priključila samo 40 dana posle osnivanja iste, pre SAD i Japana.

 

 

Slične vesti

1 komentar

  1. “Obeležen je svetski dan telekomunikacija i informacionog društva” i odrzan je “Okrugli sto povodom Međunarodnog dana telekomunikacija i informacionog društva”, ali detaljniju belesku prema “Okvirnoj agendi događaja” nisam jos uspeo da pronadjem, osim u “tragovima” u tekstovima: http:// www . pks . rs /Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=7327, “Izazovi informacionog društva” (RTS) i “Zadatak mora biti završen” (RTS).

    Zasto, ako vec sve nade u oporavak srpske privrede polazemo u IKT “industriju”?

Odgovorite