Svetski dan knjige i autorskih prava

- -
0

knjigaSvetski dan knjige i autorskih prava obeležava se danas. Odluka o obeležavanju ovog “praznika” doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Dan knjige obeležava se u želji da se ohrabre svi, a posebno mlade, da otkriju zadovoljstvo čitanja i izraze poštovanje svima koji su doprineli društvenom i kulturnom razvoju čovečanstva.

U Španiji je 23. april praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. da žene daju knjigu u zamenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme.

Kada se govori o Svetskom danu knjige i autorskih prava, kaže se da je datum odabran zbog simbolike važne za svetsku književnost – jer se poklapa sa godišnjicama rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Podsećamo, u Kragujevcu je u toku akcija povodom Dana knjige i autorskih prava pod nazivom “Time out za čitanje”, o čemu detaljno možete čitati o okviru naše rubrike kultura.

 

Nema komentara

Odgovorite