Sveti Kozma i Damjan – Vračevi

- -
1

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik poznat kao Sveti Kozma i DamjanVračevi. Besrebrenici i čudotvorci, rođeni su negde u Aziji od oca neznabošca i majke hrišćanke. Po očevoj smrti, majka Teodotija posvetila je sve svoje vreme i trud da sinove vaspita i podigne kao istinite hrišćane.

Mladići su stasali i izučili lekarske veštine pa su koliko svojim znanjem i veštinom, toliko i imenom Gospoda pomagali mnogim bolesnicima. Prozvani su bezmednim vračima, tj. besplatnim lekarima koji su primili Hristovu zapovest: badava primiste, badava dajite (Mt. 10, 8), a nikada nisu naplaćivali svoje usluge. Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju, da se sveti Kozma naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta, a Damjan ih je, ustvari, uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom.

Po smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti.

Slične vesti

0

1 komentar

  1. pomozite mi……..
    pravoslavne sam veroispovesti a hteo bih da da dam ime nerodjenom detetu KOZMA,Damjana vec imam pa bih brata tako da mu imenujem.
    hvala unapred ako neko ima neko iskustvo

Odgovorite