Svečana sednica povodom Dana grada, dodeljene nagrade

- -
0

svečana sednicaU zdanju Stare skupštine održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj su povodom svečanosti obeležavanja Dana grada – Đurđevdana uručena najviša priznanja grada Kragujevca – Počasni i Zaslužni građanin grada Kragujevca, Đurđevdanska nagrada i Plaketa Svetog Đorđa.

Podsećajući na opredeljenja i vrednosti moderne Srbije čiji su temelji postavljeni upravo u Kragujevcu, prvoj prestonici moderne Srbije koju je uspostavio knez Miloš Obrenović, 6. maja, na Đurđevdan, pre 195 godina, gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović istakao je na jučerašnjij sednici da je Kragujevac grad koji diše punim plućima, koji na vidljiv način postaje lepši i bogatiji, mesto poželjno za život, čiji privrednici, kulturni stvaraoci, sportisti, postaju prepoznatljivi na mapi Evrope i sveta.

Hrabro, uporno, istrajno, sa verom u mogući napredak, uložili smo ogromnu energiju i veliki rad da mobilišemo ljude, da animiramo partnere koji mogu otvoriti novu perspektivu, da skromna sredstva uložimo u najracionalnije projekte, da gradimo najneophodnije, da ohrabrimo klonule, da pokrenemo mlade. Svima koji su verovali u ovu viziju naša vrata su bila otvorena, nismo obraćali pažnju na stranačke dresove koje su nosili, nisu nas zanimala njihova partijska i ideološka uverenja. Bilo je važno da imaju znanje i da su posvećeni svom poslu, da veruju u prosperitet grada i da neguju entuzijazam, da gradu i poverenom poslu pripadaju bez ostatka i budu dostojni istorije Kragujevca i značenja koje on ima za našu državu – istakao je gradonačelnik u svom pozdravnom obraćanju.

U godini u kojoj grad Kragujevac obeležava desetogodišnjicu saradnje sa gradom Ingolštatom, zvanje Počasni građanin grada Kragujevca pripalo je dr Alfredu Lemanu, gradonačelniku grada Ingolšata, a zvanje Zaslužni građanin Draganu Živanoviću, osnivaču Društva prijateljstva Kragujevca i Ingolštata. Đurđevdanska nagrada za oblast umetnosti uručena je prodajnoj galeriji «Rima» za priređivanje i organizaciju likovnih izložbi, dr Milivoju Milovanoviću za oblast nauke zbog tri novostvorene sorte strnih žita, Igoru Lazareviću, uredniku veb portala «Ritam grada» za oblast novinarstva, Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu za oblast obrazovanja, za obeležavanje 35 godina modernog bibliotekarstva i posebne rezultate u razvoju visokog obrazovanja, Predragu Obroviću za organizaciju i realizaciju kulturno-prosvetnih i umetničkih događaja i aktivnosti, Nenadu Tanasijeviću i Dušanu Aleksiću u oblasti sporta, za organizaciju prvog Svetskog prvenstva u basketu 3×3 i dr Radenku Petronijeviću, za doprinos u akcijama humanitarnog karaktera.

Plakete Svetog Đorđa,ove godine pripale su Udruženju Kragujevčana i prijatelja Kragujevca i Aleksandru Ristiću -Alfu, osnivaču kluba američkog fudbala “Divlji veprovi“.

U ime nagrađenih, gradonačelniku Kragujevca i gradu Kragujevcu zahvalio se dr Alfred Leman, gradonačelnik Ingolštatakoji je istakao da je ovo priznanje veliki podsticaj imotivacija za sve nagrađene da se dalje razvijaju u oblastima za koje su dobili ovo visoko priznanje. On je naglasio da za njega lično biti počasni građanin jednog grada znači isto što i biti građanin toga grada tada se nakon ovog priznanja i deset godina prijateljstva dva grada, oseća građaninom Kragujevca.

Nema komentara

Odgovorite