Sudija: Presudu za aferu „Indeks“ doneću na leto

- -
0

indeksPrvostepena presuda optuženima za kupovinu i prodaju ispita u aferi „indeks” 2007. biće doneta na leto ove godine, kaže za „Blic” Slađana Bojković, predsedavajući sudija. Maratonski sudski proces približava se poslednjoj fazi – izvođenju pisanih dokaza i snimaka, a sudeći po nalazima veštaka, konačno bi mogao da bude saslušan i Predrag Stojanović, dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Ona tvrdi da, iako je slučaj predugo trajao, do zastarelosti osnovnog krivičnog dela primanja mita neće doći.

– Svi profesori su optuženi za produžena krivična dela primanja mita za koje apsolutna zastarelost nastaje 30 godina od izvršenja dela, kao i za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja koje zastareva nakon 10 godina i gde je moguće da zastari samo neka od radnji, a ne i celo delo – odgovara sudija Slađana Bojković, dodajući da joj tokom prethodnih godina nisu omogućeni uslovi da sudi svakog radnog dana.

– Svi pominju kako je afera „indeks” u Hrvatskoj ekspresno završena, a niko ne kaže da su tamo određeni specijalni sudija i tužilac koji su radili samo na tom slučaju. Ja sam u međuvremenu radila na oko 30 krivičnih predmeta. Ni meni ni tužiocima nije ostavljeno vreme da se u potpunosti posvetimo slučaju – tvrdi Bojkovićeva.

Dekan Stojanović je jedan od 87 optuženih koji pod izgovorom lošeg zdravlja nikada nije saslušan.

[box style=”rounded”]Tužilaštvo previše blago – Republičko javno tužilaštvo ni posle dva dana nije odgovorilo da li će studentima optuženim za kupovinu ispita oduzeti diplome do donošenja konačne presude. Takođe, jedini tužilac u ovom slučaju koji je tražio razdvajanje glomaznog postupka smenjen je i premešten u Negotin.[/box]

– Prvi deo nalaza veštaka s Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazuje da je Stojanović fizički sposoban da izađe pred sud, a sada preostaje da se urade dodatne analize, jer optuženi tvrdi da ima ozbiljan neurološki poremećaj – priča Bojkovićeva.
Za kolege sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, gde optuženi Stojanović već četiri godine radi kao dekan, ovi izgovori ne piju vodu.

– Tačno je da je Stojanović bolestan i da se leči već dugi niz godina, ali ga ta bolest nikada nije ometala da radi kao profesor i dekan. Ako može da upravlja celim fakultetom, ne vidimo zašto ne bi mogao da izađe na saslušanje – kažu zaposleni na fakultetu.

Stojanović se u aferi „indeks“ tereti da je policijskom isledniku Tomislavu Spasiću navodno prodao ispit za 600 evra. Njegovo saslušanje, međutim, samo je jedan u nizu propusta ovog maratonskog suđenja.

– Najveći propust koji ne bi napravio niko ko je položio krivično procesno pravo je taj što nije razdvojen postupak, nego je sa očigledno prikrivenom namerom da se postupak nikad ne okonča ostavljeno da se sudi za 87 optuženih. Tako je afera „indeks” postala najmasovniji sudski proces u Srbiji. Takođe, nije suđeno u kontinuitetu, odnosno svakog radnog dana i sve tako dok se ne presudi. Kao što to uvek u životu biva, dovoljno je napraviti pauzu i od nekoliko dana, pa da se stvari zaborave – priča za „Blic” Marko Pavlović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji od početka prati ceo slučaj.

Prema njegovim rečima, čak i ako prvostepena presuda bude uskoro donešena, posledica predugog trajanja postupka biće nužno zastarevanje pojedinih krivičnih radnji poput zloupotrebe službenog položaja.

Autor/Izvor: Miljana Leskovac/Blic

Nema komentara

Odgovorite