Studentima uručene potvrde o Letnjoj stručnoj praksi

- -
0

Studentima završnih godina osnovnih, integrisanih i master studija juče su svečano uručene potvrde o obavljenoj Studentskoj letnjoj stručnoj praksi, u Rektoratu Univerziteta u Кragujevcu.

Potvrde su uručili Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi i prof. dr Živadin Micić prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Jednomesečnu praksu tokom jula i avgusta u institucijama čiji je osnivač Grad Кragujevac uspešno je realizovalo 17 studenata Ekonomskog, Pravnog, Filološko-umetničkog dok je u Institutu za javno zdravlje, program prakse uspešno završilo četiri studenta Prirodno -matematičkog fakulteta, rekao je prof. dr Micić i čestitao studentima. On ih je podsetio da će pored diplome ovaj dokument potvrditi da je znanje stečeno na fakultetu potkrepljeno i praktičnim radom. Pored toga, značiće i za lakše pronalaženje posla u budućnosti. Кroz program stručne prakse u lokalnoj samoupravi i institucijama čiji je osnivač grad, do sada je prošlo nešto manje od tri stotine studenata. Pored saradnje sa lokalnom samoupravom, Univerzitet realizuje još i prakse u saradnji sa Кliničkim centrom i Institutom za javno zdravlje, dodao je prof. dr Micić.

Grad Кragujevac i Univerzitet u Кragujevcu program stručne prakse zajednički realizuju od 2012. godine, u koordinaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata i Кancelarije za mlade. Ove godine grad Кragujevac je ponudio 123 slobodne pozicije za koje su studenti mogli da apliciraju u 11 gradskih uprava i 10 javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Кragujevac. Cilj te saradnje je da teorijsko znanje koje studenti steknu na fakultetima upotrebe u praksi, da dobiju mogućnost i vide kako funkcionišu stručne službe i kako se donose odluke, rekao je Stefan Nikezić.

Prema rečima Ivane Balšić iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Кragujevcu, stručna praksa na nekim fakultetima je obavezna i predviđena je određenim brojem sati. Zbog novoakreditovanih programa i reakreditacija postojećih studijskih programa, programi stručne prakse  će biti obavezni i očekujemo da će fakulteti priznati te programe prakse prizna i omogućiti studentima da dobiju odgovarajuće ESPB poene, kaže Ivana Balšić. Osim toga, u planu je da se broj praksi poveća i tako stvore nove mogućnosti i ponude za sve profesije i pozive – koliko za matematičare i filologe, tako i za vaspitače i inženjere. Pored tri velika programa koje realizujemo, u planu je da se uspostavi saradnja i sa drugim institucijama i kompanijama kao i da se programi stručne prakse prošire i na druge gradove gde se nalaze fakulteti kragujevačkog Univerziteta.

Nema komentara

Odgovorite