Studenti FIN-a bude ekološku svest sugrađana

- -
0

samogrejna kuca (2)U velikoj želji da probude ekološku svest kod sugrađana, studenti Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu su  došli na ideju da kroz seminarski rad „Samogrejna ekološka kuća“ predstave svoju viziju izgradnje eko-kuće koja bi bila jedan revolucionarni ekološki novitet u našem gradu.

Studenti  pod pokroviteljstvom stručnih lica sa fakulteta  i tvorcem samogrejnih ekoloških kuća, cenjenim profesorom Veljkom Milkovićem, izlažu ideju o potencijalnoj primeni i izgradnji jedne ekološke kuće koja bi za cilj imala  okupljanje mladih, razmenjivanje njihovih ideja, održavanje konferencija i predavanja o raznim temama. Jedan deo objekta (prizemlje i bašta) bi bio ugostiteljskog tipa kako bi ovaj objekat bio finansijski održiv. Kao potencijalni objekat i površinu za izgradnju odabran je objekat u Malom parku, u neposrednoj blizini Fakulteta inženjerskih nauka.

– U ovom radu smo odlučili da se bavimo istraživanjem na temu „samogrejne ekološke kuće“. Samogrejna ekološka kuća ili solarna zemunica je inovativni princip dizajna pasivne solarne arhitekture koji predstavljaju stambene objekte visoke energetske efikasnosti koji se greju pomoću sunčeve energije, dizajnirani tako da umesto krova imaju zemljani omotač oko konstrukcije kuće sa instaliranim reflektujućim površinama oko prozorskih okvira kuće kao inovativnom solarnom tehnologijom za pojačavanje solarnog dobitka tj. količine toplote i svetla koje uđe u kuću. “ – izjasnili su se članovi tima.

mali parkKao razlog za odabir već pomenute lokacije za gradnju objekta, studenti  ističu: „Ovaj objekat smo izabrali zbog toga što se nalazi na vrlo prometnoj i uočljivoj lokaciji, u čijoj blizini su teniski tereni, gradski bazeni (otvoreni i zatvoreni), košarkaški tereni, skejt park, bokserska sala, Fakultet inženjerskih nauka, PMF, akvarijum, Veliki park, fudbalski stadion… Već godinama objekat je neiskorišćen i zapušten. Rešenje akademika Veljka Milkovića, kako vizuelno i korisno, doprinelo bi podizanju svesti o značaju i pogodnostima korišćenja alternativnih izvora energije kroz primer i razvoj ekoloških inovacija i življenja u skladu sa prirodom.”

S obzirom da u našem društvu tek predstoji značajno ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, student smatraju da bi se realizacijom ovog projekta upravo postigao cilj i na pravi način se pokazalo kako se treba racionalno i obazrivo ophoditi prema energetskim izvorima i u isto vreme brinuti o životnoj sredini i nadaju se će se nadležni zainteresovati za ovaj interesantan projekat i da će doći do realizacije istog.

FOTO: samogrejnekuce.com, arhiva

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite