Štrajk upozorenja u 14 škola

- -
0

ucionica strajkU 14 kragujevačkih škola danas je održan celodnevni štrajk upozorenja, kao reakcija na najave da bi od septembra oko 600 njihovih kolega moglo da bude proglašeno tehnološkim viškom. Kragujevački prosvetari članovi Sindikata unije prosvetnih radnika Kragujevca danas su se okupili ispred zgrade Grada kako bi predstavnike lokalne samouprave upoznali sa svojim zahtevima, a potom su pokušali da pismo sa zahtevima uruče načelniku Školske uprave, Radojku Damjanoviću koji u to vreme nije bio u svojoj kancelariji.

Mi smo očekivali da će veći broj škola stupiti u štrajk, ali bilo je opstrukcija i od strane direktora i od strane drugih faktora. Naš osnovni zahtev vezan je za Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja čije se izmene i dopune sada vrše. Naš osnovni zahtev koji je već unet u Strategiju obrazovanja Srbije, a to je da 25 učenika bude maksimalan broj po odeljenju, da se odloži finansiranje «per capita» odnosno po učeniku, koje je po zakonu predviđeno da se započne od 2014.godine jer nije urađena mreža škola i to bi moglo da dovede do velikih problema. Treći zahtev je da srednjoškolsko obrazovanje bude obavezno – rekao je Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

U pismu koje je Unija sindikata prosvetnih radnika uputila načelniku Školske uprave, Radojku Damjanoviću, gradonačelniku Kragujevca, Veroljubu Stevanoviću, predsedniku Skupštine grada, Saši Mileniću, članu Gradskog veća zaduženom za obrazovanje, Dragoslavu Miloševiću i Slavici Saveljić, narodnom poslaniku iz Kragujevca, između ostalog se kaže:

«Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je javno proklamovalo da su upisna politika i upisne kvote za srednje škole, usvojene u saradnji sa predstavnicima lokalne samouprave, reprezentativnim sindikatima, socijalnim partnerima… Svi mi u Kragujevcu smo svedoci da je upis u srednje škole urađen u jednoj visokocentralizovanoj proceduri, u kojoj je uvažavan samo stav i mišljenje Školske uprave u Kragujevcu, odbačeno je u potpunosti mišljenje lokalne samouprave, a predstavnici zaposlenih u prosveti i socijalni partneri su u potpunosti ignorisani».

Kako upozoravaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika, u prvi razred srednje škole u septembru će biti upisano 7.000 učenika manje, dok će prvaka biti oko 1.500 manje, što znači da će oko 300 odeljenja biti ukinuto.

Kako bi se predupredila pojava tehnoloških viškova, Unija je predložila ministarstvu da u odeljenjima bude najviše 25 učenika, što državu ništa ne bi koštao, a bila bi sačuvana radna mesta.

Zahtevi koje sindikat predlaže su stavovi koje lokalna samouprava već godinama zastupa, a to je da se sprovede decentralizacija u obrazovanju. Saglasni smo sa zahtevima, mislimo da oni idu u prilog podizanju kvaliteta obrazovanja – prokomentarisao je Dragoslav Milošević, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, kulturu i informisanje.

Nema komentara

Odgovorite