Stiže talas poskupljenja!

- -
0

poskupljenjaZbog poskupljenja gasa i struje, uskoro rast i drugih cena, pre svega hrane, ali i kućne hemije i kozmetike. Ekonomisti ne očekuju veći uticaj na inflaciju. Do kraja marta hleb tipa Sava sigurno neće poskupeti, jer je do tada na snazi uredba koja ograničava njegovu cenu.

Poskupljenja iz prošle godine nastavljaju se i u ovoj. Industrija već plaća 10 odsto veću cenu gasa, a kad se tome doda i najavljeno poskupljenje električne energije za velike potrošače, izvesno je da će to uticati i na cene drugih proizvoda, pre svega hrane – mleka, ulja, mesa, mesnih prerađevina, slatkiša, ali i kućne hemije, pa i kozmetike.

Ulje, šećer, začini, majonezi, margarini, mlečni, kozmetički proizvodi i kućna hemija nekih proizvođača do kraja januara poskupeće od 10 do 20 odsto. Trgovci kažu da nastavak sledi već u februaru.

Zoran Kuzeljević iz Udruženja trgovaca Srbije očekuje da se nastavi trend poskupljenja posle poskupljenja struje.

“Očekujemo da će ti procenti još više rasti, jer će proizvođači povećati cene na račun troškova proizvodnje i prevoza,tako da će kupovna moć stanovništva sve više padati”, kaže Kuzeljević.

I proizvođači smatraju da će nove cene gasa i struje uticati na rast cena.

Vlasnik Mlekare “Kuč” iz Kragujevca Jezdimir Kuč kaže da još ne zna koliko će biti poskupljenje.

“Svakako će biti nekog poskupljenja, ne bog zna kakvog, jer kupovna moć potrošača nam ne dozvoljava da na cenama mnogo radimo. Moraćemo ipak da racionalizujemo troškove proizvodnje”, ističe Kuč.

U potrošačkim organizacijama, međutim, ne očekuju novi talas poskupljenja.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača ne očekuje značajnije povećanje cena zbog toga što su, kako kaže, magacini trgovaca i proizvođača prepuni, a prodavnice prazne, dok su cene nerealne u odnosu na platežnu sposobnost građana.

Zbog najavljenog poskupljenja struje ipak neće doći do skokovitog podizanja ostalih cena, procenjuju ekonomisti.

“Povećanje cena struje uticaće na inflaciju od 0,7 do jedan odsto. Pored toga u narednim mesecima imaćemo i indirektne efekte usled rasta cena troškova raznih proizvođača. Međutim, i pored toga imajući u vidu i rast cena komunalija, gasa, i tako dalje, ipak neće doći do spirale cena, odnosno do ubrzanja inflacije”, smatra ekonomista Goran Nikolić.

Za sada je izvesno da bar do kraja marta hleb tipa Sava neće poskupeti, jer je do tada na snazi uredba koja ograničava njegovu cenu na maksimalno 48 i po dinara za veknu od pola kilograma.

Izvor: RTS

Nema komentara

Odgovorite