Štajk upozorenja u FIAT-u pomeren za januar

- -
0

Sindikat “Nezavisnost” u fabrici FIAT Krajsler automobili u Kragujevcu odlučio je da odustane od jednočasovnog štrajka upozorenja koji je trebalo da se održi danas popodne.

“Doneta je jednoglasna odluka da se odustane od najavljenog štrajka upozorenja zato što se rukovodstvo fabrike nije udostojilo da nam potpiše obaveštenje o održavanju štrajka. Sa nepotpisanim obaveštenjem bi postojala opasnost da se štrajkačima vreme od pola sata provedeno u štrajku računa kao neopravdan izostanak sa posla i time znatno umanji predstojeći novogodišnji bonus”, rekao je glavni poverenik Odbora sindikata “Nezavisnost” Zoran Stanić.

On je rekao da taj sindikat ne odustaje od štrajka upozorenja i najavio da će on biti održan u januaru, pošto uskoro zaposleni u FCA idu na kolektivni odmor.

Stanić je ocenio da je i najavom štrajka, zahvaljujući medijima, postignut njegov cilj da se skrene pažnja rukovodstvu i Samostalnom sindikatu fabrike na neispunjene zahteve u vezi sa zaradama i uslovima rada, posle letošnjeg generalnog štrajka radnika u FCA.

Podsetio je da je primarni cilj današnjeg štrajka upozorenja trebalo da bude podsećanje poslodavca da radnici te fabrike rade za nedopustivo male plate u veoma teškim uslovima, znatno gorim nego u ostalim fabrikama FCA.

“Drugi cilj nam je bio da proverimo da li je poslodavac, posle letošnjih događanja, počeo da poštuje zakone države Srbije. Sa žaljenjem možemo konstatovati da poslodavac i dalje ne poštuje nacionalne zakone ni sopstveni Kodeks ponašanja niti svoje radnike. I dalje se radnicima uskraćuje niz prava koja radnici drugih fabrika imaju. Univerzalno je pravilo da je radnik cenjen onoliko koliko je plaćen a naši radnici rade više od, recimo, italijanskih radnika a plaćeni su četiri puta manje. Nedopustivo je i da radnici u decembru još nisu dobili zimske uniforme ili da radnici na liniji, zbog smanjenog budžeta, nemaju vodu za piće”, navodi se u saopštenju koje je posle otkazivanja štrajka dostavljeno medijima.

U sindikatu “Nezavisnost” su ocenili da će sledeća godina biti najteža do sada, uprkos sve glasnijim pričama o skorašnjem dolasku novog modela, a time i boljih dana za fabriku.

“Pre nego što dobijemo novi model, moramo proći kroz period smanjenog obima proizvodnje, što će uticati i na smanjenje plata a sve se glasnije priča o otpuštanju jedne smene. Zbog toga je važno da budemo organizovani jer samo tako ćemo moći da maksimalno zaštitimo naša prava”, poručili su iz sindikata “Nezavisnost”.

Nema komentara

Odgovorite