Štab naložio hitne mere za sanaciju štete od poplava

- -
0

Na današnjoj drugoj redovnoj sednici, Gradski štab za vanredne situacije usvojio je predlog naredbe Gradskom veću, javnim i javnim komunalnim preduzećima i osposobljenim pravnim licima za preduzimanje hitnih mera na sanaciji posledica poplava.

Voda se povukla, a sada je problem šteta i građani očekuju da se problemi reše u najhitnijem roku.

“Sve mašine su na terenu, ljudi rade danonoćno iz naselja u naselje, iz ulice u ulicu po prioritetima koje smo odredili, a ukoliko još nismo došli do određene ulice građani bi trebalo da znaju da to znači da je u nekoj drugoj ulici situacija gora. Kako bi se ova situacija što pre rešila, Štab je danas dao naređenje svim javnim preduzećima, svim nadležnim službama i Gradskom veću da preduzmu sve mere. Gradsko veće će danas formirati komisiju koje će u najhitnijem mogućem roku da selektuje, analizira, pronađe adekvatna rešenja i podnese izveštaje o tome kakvo nam je stanje i da iz toga odmah dobijemo predračune za ono što bi trebalo da se radi. Tenderi su završeni, imamo izvođača radova i kako se šta bude pripremalo za saniranje tako ćemo i da radimo”, rekao je gradonačenik Kragujevca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Radomir Nikolić.

On je precizirao da će prioritet prilikom rekonstrukcije i asfaltiranja imati ulice koje su najteže pogođene elementarnom nepogodom.

“Pokazalo se da po dva, tri i više puta godišnje radimo iste ulice i to su nam najslabije tačke. Narod to više ne može da izdrži i potpuno je u pravu. Zato ćemo da asfaltiramo ulice i time smanjimo mogućnost eventualnih šteta ubuduće, a neophodno je da vodi nađemo put. Pošto u celom gradu nemamo kišnu kanalizaciju, a sada nemamo novca da radimo kompletnu infrastrukturu, polako ćemo gde se pojavljuju problemi da nađemo alternativna rešenja i čekamo bolje vreme i to odradimo profesionalno”, kazao je gradonačelnik Kragujevca.

Pred nastupajuću letnju sezonu Gradski štab za vanredne situacije je razmatrao stanje vodosbdevanja na teritoriji grada Kragujevca i kako je rekao Zoran Milovanović iz Sektora za razvoj JKP „Vodovod i kanalizacija“, voda u Kragujevcu je hemijski i bakteriološki ispravna, a vode i bez kapi kiše ima dovoljno za naredne dve godine.

Moravski sistem funkcioniše normalno, akumulacija Gruža je popunjena sa preko 80% a Grošnica sa 100%. Komentarišući obilne padavine u proteklom periodu Milovanović je istakao problem izlivanja fekalne i atmosferske kanalizacije duž ulica, dvorišta i kanala koji idu pored kuća. Najveći problem predstavlja to što su na nekim mestima oluci uvedeni u fekalnu kanalizaciju, pa usled velikih padavina dolazi do prezasićenja kapaciteta i izlivanja na javnu provršinu.

Dok se problem ne reši sistematski Milovanović je apelovao na građane da koliko god je to moguće odvoje kišnu od fekalne kanalizacije kako ne bi dolazilo do problema s plavljenjem objekata, ulica i dvorišta.

U okviru tačke koja se odnosila na usvajanje izveštaja o stanju izvršenih priprema za odbranu od grada na teritoriji grada Kragujevca u 2019 godini, Marina Prešić Tutuš iz Radarskog centra Bešnjaja iznela je podatak da je u nedelju 23. juna sa 69 stanica ukupno ispaljena 271 protivgradna raketa, a samo iznad Kragujevca 85. Imajući u vidu uticaj jakog ciklona, razmere oblaka i da je ceo frontalni sistem prešao preko Šumadijskog i Pomoravskog okruga šteta od grada bila je na veoma uskim potezima i usevi su prilično sačuvani. U Kragujevcu trenutno 31 stanica ukupno ima 154 rakete, a Radarski centar Bešnjaja u julu od države očekuje novu količinu protivgradnih raketa.

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije usvojen je i izveštaj i Operativni plan o pripremi za letnju sezonu 2019. godine i preduzimanju preventivnih mera u cilju zaštite od šumskih požara na otvorenom.

Nema komentara

Odgovorite