Srpski Holivud u Kragujevcu

- -
0

Domaći i strani filmovi, snimani proteklih nekoliko godina u Kragujevcu, ali i atraktivne lokacije, među kojima i autentično industrijsko jezgro iz 19. veka, uticali su da se ovaj grad pojavi na mapi zanimljivih desetinacija za filmsku industriju, na sajtu “Filmske lokacije Srbije” (Film locations Serbia).

Kragujevac je predstavljen sa 15 lokacija za filmsku industriju, od kojih je svaka predstavljena desetinama fotografija”, izjavio je danas načelnik odeljenja za imovinu Kraguejvca.

Objašnjavajući da je reč o lokacijama Sokolane, Pozorišta, Gimnazije, Kneževog arsenala, jezera Bubanj, zgrade Suda, nekadašnjeg SDK i drugih, Iskrenović podseća da su na tim lokacijama snimani kadrovi za irsko-italijanski film “Titanik-krv i čelik”, zatim za domaći film “Led”, kao i serije “Selo gori baba se česlja” i “Ravna gora”.

“Za Kragujevac je to značajno ne samo u ekonomskom smislu, već i u marketinškom, kako zbog prezentacije grada, tako i zbog kulturološkog i industrijskog nasleđa koje imamo”, kaže Iskrenović.

Naglašavajući da i od ustupanja lokacije za filmsku produkciju može da se zaradi, kao što je gradska vlast uradila sa filmom “Titanik-krv i čelik”, Iskrenović, pozivajući se na pisanje medija, navodi da se u grad “slilo” oko dva miliona evra.

“Ta sredstva nisu se slila samo u budžet grada, već kod hotelijera koji su imali oko 100 noćenja, kod ugostitelja, vlasnika građevinskih stovarišta, javno-komunalnih preduzeća, ali i kod 1.200 statista koji su dnevno dobijali po 20 evra, uz topli obrok”, navodi Iskrenović.

Filmski kritičar Hadži Zoran Đorđević kaže da je od formiranja baze sa atraktivnim filmskim lokacijama bitnije da država izradi podzakonska akta kojim bi se regulisala ta oblast, jer, kako ocenjuje, napraviti scengorafiju je jedan od najskuljih delova prilikom stvaranja filma.

“To što je Kragujevac na nekom sajtu može da znači mnogo, ali i ne mora da znači ništa. Ako je u pitanju eksterijer koji imamo u “Zastavi”, on je interesantan za određene filmove koji se dešavaju u toj epohi, pod uslovom da se takvi filmovi snimaju”, kaže Đorđević i dodaje “da je dobro da postoji baza lokacija, makar za manje serije, pod uslovom da su isplativi filmskoj ekipi, koja će otići na drugo mesto ako ne nađe interes”.Đorđević, ipak ističe, da je neophopdno da se ta oblast zakonom uredi.

“To je stvar države. Pre dve godine u Srbiji je Ralf Fajns snimao film “Koriolan” i iako je bilo reči da će mu 15 odsto sredstava biti vraćeno ukoliko uloži dva miliona dolara, to nije ispoštovano, a to se čulo mnogo dolako”, rekao je Đorđević.

Sajt “Filmske lokacije Srbije” pokrenula je srpska filmska asocijacija sa ciljem, kako je objavljeno na tom sajtu, promoviše postojeće lokacije za snimanje, ali i nudi širok spektar interesantnih mesta i objekata za snimanje, uz logističke podatke.

Izvor: Tanjug

Nema komentara

Odgovorite