Srbi piju vina ispod proseka

- -
0

vinarstvoSrbija je u uzlaznoj putanji kada je u pitanju proizvodnja vina, izjavio je direktor preduzeća “Enovitis” iz Topole Đordje Milivojević.

On je otvarajući prvi Međunarodni sajam vinogradsrstva i vinarstva u Kragujevcu naglasio da na sajmu učestvuje više od 30 izlagača.

Milivojević je rekao da su izloženi najpoznatiji svetski brendovi iz oblasti enologije, kao i najmodernija oprema za vinagoradarstvo i vinarstvo iz Francuske, Švajcarske, Nemačke, Italije. “Srpska vina se izvoze širom sveta, ali u malim količinama i potrebno je uložiti dodatne napore da se Srbija promoviše kao vinski region i da svetu predstavi nove arome i ukuse”, rekao je Milivojević.

On je dodao da je cilj sajma podizanje nivoa kvaliteta proizvodnje vina, rakije i voćnih sokova, kao i da “da Srbija nije na zapaženom niovu po proizvodnji”. On je značajnim ocenio to što se obnavljaju vinogogradarska i vinarska proizvodnja.

“Kada je reč o konzumiranju vina u Srbiji, daleko smo ispod svakog proseka jer se godišnje po glavi stanovnika popije četiri litra”, rekao je Milivojević.
Organizator prvog Sajma vinogradarstva i vinarstva, koji se održava i sutra, u hali “Šumadija sajma”, je preduzeće “Enovitis”.

Nema komentara

Odgovorite