ŠR PSG: Vlast skupštinu doživljava kao nužno zlo

- -
0

U Odboničkoj grupi Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana ocenjuju da dnevni red današnje sednice Skupštine grada i datum njenog održavanja tačno definišu kako izvršna vlast na čelu sa gradonačelnikom vidi najviše telo lokalne samouprave – doživljava ga kao nužno zlo.

“Dve nedelje pre poslednjeg zakonskog roka od tri meseca, sa krajnje neozbiljnim dnevnim redom, bez suštinskih tačaka, izvršna vlast tretira gradski parlament kao nužno zlo“, rekao je na konferenciji za novinare Bojan Stojadinović, šef Odborničke grupe Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana.

On je istako da najviše čudi i zabrinjava zašto na dnevnom redu nije bio rebalans budžeta koji je ranije bio najavljen.

“Osim netransparentnog raspolaganja budžetskim sredstvima, kršenja zakona već treću godinu za redom zbog neraspisivanja konkursa za sufinansiranje medija, očekivali smo da danas ozbiljno diskutujemo o najvažnijoj temi koju ova Skupština može da razmatra, ali – rebalans je izostao“, reako je Stojadinović.

On je dodao da je očigledno da stručne službe ne mogu više da prikrivaju besomučno davanje subvencija javnim preduzećima i privrednim društvima. One gotovo sigurno, kaže, premašuju zakonski određenih 6 procenata od realizacije budžeta.

„Još jedna važna tema je izbegnuta – fantomsko finansiranje Radio televizije Kragujvac, kojoj su bez planiranih budžetskih stavki za 2017, namireni dugovi od preko 70 miliona dinara koji su ostali iza privatnog vlasnika. Neophodno je javnosti objasniti kako se opet bez budžetske osnove isplaćuju zarade zaposlenima, koje su posebno u delu menadžmenta daleko veće nego u javnom sektoru“, naglasio je Stojadinović.

On je istako da gradsku vlast u Kragujevcu karakterišu nerad, neznanje, apsolutna netransparentnost i kršenje zakona.

“Smatramo da se takvo stanje ne može promeniti bilo kakvim personalnim promenama uz podršku Srpske napredne stranke, a kamoli Aleksandra Vučića. Kragujevac i Srbija imaju šansu samo ako dođe do potpune demontaže sistema čija je okosnica Srpska napredna stranka, i to je ono čime će se Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana prevashodno baviti”, zaključio je Stojadinović.

Nema komentara

Odgovorite