„Smrt čoveka na Balkanu“ premijerno u Kragujevcu

- -
2

Nakon uspešne festivalske turneje, film višestruko nagrađivanog reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića „Smrt čoveka na Balkanu“ uskoro stiže i u domaće bioskope. Film će premijeru pred kragujevačkom publikom imati 15. novembra u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, od 20.30 časova.

„Smrt čoveka na Balkanu“ je crna komedija o balkanskom mentalitetu. Povod za tragikomični razvoj događaja u filmu je samoubistvo usamljenog kompozitora pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svesni. Dok čekaju prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

– U ovom filmu sve se dešava u jednom stanu, u jednom danu. U jednom kadru. Čitava priča je snimljena iz perspektive web kamere. Filmsko i životno vreme se poklapaju – traju 80 minuta. Kao autora zanimale su me svi događaji u jednom stanu nakon nečijeg samoubistva. Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u nameri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim – ističe Momčilović.

Film je do sada osvojio čak 19 nagrada. Svetsku premijeru je imao na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je dobio nagradu za najbolji nezavisni film. Na festivalu „Cinema City“ u Novom Sadu osvojio je nagrade za režiju, scenario, nagradu kritike, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke glavnog junaka filma, glumca Emira Hadžihafizbegovića. Nakon toga usledila su prikazivanja i nagrade na festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Tuzli i Zadru, a festivalska turneja još uvek traje. Film je uvršten i u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj se ove godine nalazi 47 filmova iz 31 evropske zemlje.

Kragujevačkoj publici pokloniće se i ekipa filma.

Ritam Grada svojim čitaocima poklanja 5×2 karte za ovu projekciju. Sve što je potrebno je da Vaše podatke (ime, prezime, broj telefona) pošaljete na mejl nagrade@ritamgrada.rs

Imena dobitnika biće objavljena u četvrtak u 13 sati.

2 Komentara

 1. Dobitnici karata su:
  Lukić Bojan,
  Jovan Pantic,
  Ivana Živanović,
  Jevtic Goran i
  Dejan Paunovic.

  Ritam Grada se zahvaljuje svim čitaocima na velikom odazivu, a dobitnicima srdačno čestita osvojenu nagradu.

Odgovorite