Slovenački planinari u Kragujevcu

- -
0

Grupa planinara, članova Planinarskog društva „Mislinje“ iz istoimenog mesta u Sloveniji boravila je proteklog vikenda u Kragujevcu.

Gosti iz Slovenije su sa domaćinima iz kragujevačkog Planinarskog društva „Žeželj“, prepešačili živopisnu planinarsku stazu od Adžinih livada preko Bajčetine do Dulenskog Crnog vrha. Po povratku u planinarski dom „Dr Sonja Perišić” u Adžinim livadama, po sopstvenoj želji su ugošćeni šumadijskim gastronomskim specijalitetom – svadbarskim kupusom i projom.

Drugog dana posete, planinari iz Mislinja su se prošetali užim gradskim jezgrom gde im je društvo pravio Radojica Perović, planinar i sertifikovani griter.

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ od 2011. godine, uz Suboticu i Beograd, jedina u zemlji ima griter službu. Griteri nisu profesionalni vodiči već prave društvo turistima u šetnji, odlasku u kupovinu i ugostiteljske objekte ili ako požele da odu u bioskop i pozorište.

Griteri Kragujevca su članovi globalne griter mreže u koju ulaze gradovi kao što su Njujork, London, Pariz, Atina, Berlin i drugi.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite