Sledeće godine radovi na kliničkim centrima

- -
0

Ministarka zdravlja Slavica Đikić Dejanović najavila je da će rekonstrukcija kliničkih centara u Srbiji početi u maju sledeće godine.

“Mislim da ćemo već u maju imati građevinske radove u Nišu, a zatim u Novom Sadu a do kraja godine u Kragujevcu.”, rekla je Đukić- Dejanović u intervjuu Tanjugu.

Ministarka je ukazala da je nedopustivo da se nekoliko godina radi projektovanje za ta klinička centra i da sredstva Evropske investicione banke stoje u Briselu bez kamate. Zbog toga, naglašila je ministarka, došlo je do kadrovskih promena u projektnoj jedinici. Dejanovićeva je ukazala i da su renomirani proizvođači vakcina zainteresovani da sa Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak” krenu u određene proizvodne linije i programe i da se o tome razgovara.”

Na pitanje da li je moguće da se u narednom periodu zdravstvene ustanove više ne zadužuju, ministarka je naglasila, da su direktori ustanova dobili nalog da se ponašaju finansijski disciplinovano, a da se ne oštete pacijenti.

“Dug zdravstva od 13 milijardi dinara je pretvoren u javni dug, ali pod uslovom da se dalje ne zadužuju. Činjenica je da su se pojedini direktori uvek držali ugovora u pogledu kadra, opreme, lekova, dok su drugi bili mnogo komotniji. Uz centralizovano snadbevanje i korektnim ugovaranjem je moguće da se ne prave nova dugovanja”, naglasila je Dejanovićeva.

Ona je ukazala da ukoliko se zdravstvene ustanove budu malo racionalnije ponašale i ukoliko se uposle svi raspoloživi kapaciteti možemo imati viši nivo zdravstvene zaštite bez dodatnih ulaganja.

Govoreći o uvođenju privatnih apoteka u sistem od naredne godine, odnosno da se lekovi na recept mogu podizati i kod njih, ministarka je naglasila da će to biti olakšanje za pacijente i da to nikako neće ugroziti rad državnih apoteka.

“Ministarstvo zdravlja dalo je sugestije Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da se vodi računa da uslovi za ugovaranje državnih i privatnih apoteka u pogledu kadrova, prostora, sadržaja apoteka budu isti”, naglasila je Dejanovićeva.Ona je ukazala i da je nedopustivo da se ne koristi oprema visoke tehnologije koja je stigla iz donacija poput mamografa i dodala da je razlog za to pojedinim ustanovama bio nedostatak obučenog kadra, ali da se dešavalo da u ustanovama postoji kadar, ali da nije stigla oprema.

Nema komentara

Odgovorite