Skupština grada usvojila odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru

- -
3

Odlukom koju je danas usvojila Skupština grada Kragujevca precizirano je da će u sistemu lokalne samouprave ubuduće biti 3114 zaposlenih na neodređeno vreme.

Za ovo odluku glasalo je 47 odbornika, dok je 8 bilo protiv.

Usvajanju odluke prethodila je burna rasprava. Opozicioni odborici postavljali su pitanja šta zapravo rade preduzeća kojima se povećava broj zaposlenih, a funkcionišu od gradskih subvencija, dok se, na drugoj strani, smanjuje broj radnika u firmama i ustanovama čiji će opstanak zbog malo zaposlenih možda biti ugrožen.

Tako je u organima lokalne samouprave predviđeno ukupno 679 zaposlenih. Najviše zaposlenih imaće Uprava za opšte i zajedničke poslove – 193, dok će u Upravi za komunalne i inspekcijske poslove biti 88. Najmanje zaposlenih u organima lokalne samouprave imaće Služba za internu reviziju – 5.

Što se tiče javnih komunalnih preduzeća i dalje će ubedljivo najviše zaposlenih biti u “Vodovodu” – 623, sledi “Čistoća” sa 319, u “Parking servisu” radiće 111 stalno zaposlenih, a u “Tržnicama” troje 13 manje. “Gradska groblja” imaće 71, a “Zelenilo” 50.  U “Niskogradnji” i dalje ostaje jedan zaposleni.

U Javnom stambenom preduzeću radiće 50 zaposlenih, a u “Urbaniznu” 41. “Preduzeće za izgradnju grada” imaće 12,  a Gradska stambena agencija troje stalno zaposlenih.

Najviše stalno zaposlenih u oblasti privrednih društava imaće Gradska agencija za saobraćaj -50. Slede Biznis inovacioni centar sa 25, te “Šumadija sajam” sa 15.  U reosnovanoj Radio televiziji Kragujevac biće 27 stalno zaposlenih, FK Radnički 5, OK Radnički 3. U Centru za poljoprivredu biće 4 stalno zaposlenih, dok Centar za strna žita ostaje sa samo jednim.

U ustanovama čiji je osnivač grad Kragujevac najviše zaposlenih na neodređeno vreme imaće predškolske ustanove “Nada Naumović” i “Đurđevdan” – 274, odnosno 247.

Kako su istakli predsatvici vlasti novih zapošljavanja neće biti, samo će biti izvesnih pomeranja iz jednog u drugo preduzeće, ustanovu ili društvo.

Tako će, kako je rečeno, deo radnika “Šumadija sajma“ biti pripojen Biznis inovacionom centru, “kako bi sve što ima delatnost ka privredi bilo pod jednim krovom”.

Deo radnika “Šumadija sajma”, odnosno odmarališta na Kopaoniku, biće pripojen Centru za stučno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju.

“Koraci“ kao krovna ustanova u oblasti kulture objediniće administrativne poslove iz svih ustanova kulture.

Najozbiljni rez pretrpeo je Centar za strna žita gde je od 45 radnika, 44 tehnološki višak.

3 Komentara

  1. Radomire, ko si ti sa jedva zavrsenom srednjom ekonomskom skolom procenjujes rad 5 doktora nauka i 15 njih sa diplomama drzavnih fakulteta, koji rade u Centru za strna zita. Vecina vas u gradskom Vecu imate kupljene diplome privatnih fakulteta, a ti licno nikakvo radno iskustvo. Svi znaju da kada te je tata zaposlio u Srbija gasu, nisi dolazio na posao.

  2. Kakve veze ima Sumadija sajam sa Biznis inovacionim centrom. Jos manje, kakve veze ima Sumadija sajam sa Centrom za obrazovanje ostalih. Mada ovo i nije losa opcija jer bi mogli, kao i vecina zaposlenih, prvo da se obrazuju. Pa ljudi, umete li vi nesto da uradite kako treba.

Odgovorite