Skupština grada podržala inicijativu RTK

- -
1

skupstina gradaOdbornici Skupštine grada, na današnjoj sednici su sa 45 glasova za podržali Predlog zaključka o davanju podrške inicijativi JP „Radio televizija Kragujevac“ u vezi sa stvaranjem pravnog okvira za razvoj regionalnog javnog servisa.

Ovaj zaključak donet je na inicijativu Upravnog odbora RTK, kao reakcija na najavu donošenja seta medijskih zakona kojima se ne predviđa mogućnost osnivanja regionalnih javnih servisa iako medijska strategija koju je Vlada Srbije usvojila 2011. godine, a koja je dobila podršku Evropske komisije, jasno predviđa konstituisanje šest regionalnih javnih servisa u Srbiji.

Evropska unija podrazumeva decentralizaciju javnog informisanja. Regionalni javni servisi postoje i u Evropi. Evropska unija je dala podršku strategiji razvoja medija i implementaciji regionalnog javnog servisa. Predstavnici Evrope, bilo ekspertskog tima, koji je učestvovao u izradi studije za izradu medijske strategije, bilo njihovi predstavnici u kasnijoj evaluaciji celog procesa javne rasprave i predstavljanja medijske strategije, uvek su podržavali koncept decentralizacije javnog informisanja i izgradnje regionalnog javnog servisa. Ovde su neke domaće sveznalice na temu Evrope širile laž da toga u Evropi nema – poručio je predsednik Skupštine grada, Saša Milenić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima koja je održana u četiri grada, Novom Sadu, Novom Pazaru, Beogradu i Nišu, upravo je završena. Sledeći zakon iz ove oblasti koji bi uskoro trebalo da bude izložen na uvid javnosti biće Zakon o elektronskim medijima i javnim servisima.

1 komentar

Odgovorite