Skuplji porez na imovinu

- -
3

Gradsko veće Kragujevca donelo je odluku da u narednoj godini poveća stopu poreza na imovinu za građane, dok će za pravna lica stopa biti ista.

Ukoliko odbornici Skupštine grada prihvate predlog odluke o visini stope poreza na imovinu, onda će od 1. januara poresko opterećenje biti, kako je navedeno na zvaničnom sajtu grada, “ravnomerno i postepeno raspoređeno na sve građane i pravna lica, jer će biti smanjen disparitet između stope poreza na imovinu pravnih i fizičkih lica”.

Stopa poreza na imovinu za objekte fizičkih lica iznosiće 0,30 a za zemljište 0,15 posto. Stopa poreza na imovinu za pravna lica ostaje u visini 0,40 posto (za objekte i za zemljište).

Predlog odluke utvrdili su članovi Gradskog veća na sednici održanoj 20. novembra i uputili odbornicima na razmatranje i odlučivanje.

“Razlog za donošenje ove odluke sadržan je u činjenici da visina utvrđenog poreza na imovinu za 2016. godinu, u ukupno ostvarenom prihodu budžeta grada za tu godinu ima učešće od svega 10,26 posto. Posledica ovako malog prihoda je niska stopa poreza, 0,20 za objekte i 0,10 posto za zemljište i nepotpun obuhvat poreskih obveznika odnosno nepokretnosti. Povećanje učešća ovog izvornog prihoda u ukupnim prihodima budžeta grada može biti ostvareno povećanjem stope poreza na imovinu i povećanjem obuhvata oporezivih nepokretnosti”, novedeno je na sajtu grada.

Gradske vlasti tako ističu da bi se ovim povećanjem Kragujevac približio ostalim gradovima.

Pred odbornicima gradskog parlamenta naći će se predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o gradskim upravama, izmenjen i dopunjen program poslovanja JKP “Parking servis“, “Čistoća“ i JP “Urbanizam“, predlog odluke o vršenju osnivačkih prava nad Sportskim privrednim društvom “Muški odbojkaški klub Radnički“ kao i predlog odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Sportskim privrednim društvom “Kragujevački vateropolo klub Radnički“.

Gradsko veće odobrilo je sredstva iz budžeta grada u iznosu od 2,5 miliona dinara Privrednom društvu Centar za strna žita na ime subvencija – budžetske pomoći za tekuću likvidnost.

3 Komentara

  1. Ovo je strasno. Treba da se smanji ovakva vrsta poreza i da bude simbolicna a ne da bude budzetska stavka na koju gradska administracija racuna. Inace, dovoljno je otici iza skupstine grada i osetitti blagodeti kako se taj porez i koristi. Ovo nije minus samo za ovu vlast nego i za sve vlasti unazad 30 godina.
    Svi vi bivsi i sadasnji treba da vas je sramota. Ni autobosku stanicu nista u stanju da organizujete a o parking mestima i svemu ostalom sto se tice dela oko stanovanja, zelenih povrsina i sl. da i ne govorim.
    Sram vas bilo!

Odgovorite