Sindikati OIS oštro protiv načina usvajanja novog Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme

- -
1

Sindikati fabrika Odbrambene industrije Srbije “Prva iskra” Barič, “Prvi partizan” Užice, “Milan Blagojević” Lučani, “Krušik” Valjevo, “Sloboda” Čačak i “Zastava oružje” Kragujevac, na sastanku održanom u Valjevu, osudili su postupak i način na koji Ministarstvo odbrane uvodi u skupštinsku proceduru Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Najnoviju verziju Zakona koju je Ministarstvo odbrane 13. decembra 2017. godine dostavilo fabrikama na uvid, kako bi se stavili konačni predlozi za izmenu odredbi Zakona, fabrike a ni sindikati nisu imalu priliku da vide da bi na takav tekst predloga Zakona dali primedbe i sugestije kako bi se sprečilo da fabrike i zaposleni trpe štetu primene takvog Zakona.

“Posebno je neprihvatljiv predlog kojim je pod stranim ulaganjem predviđeno da mogu i domaća pravna i fizička lica da učestvuju u kupovini fabrika, čime se na mala vrata otvara prostor da sumnjivi kapital uđe u vlasništvo fabrika OIS, preduzeća koja su strateški bitna za odbranu države, a predviđa se da će se u narednom periodu otpuštati radnici fabrika OIS”, navode u sindikatu.

Sindikati ističu i da je nedopustivo da Ministarstvo odbrane skriva od sindikata fabrika završnu verziju Zakona i da od rukovodstva fabrika traži izjašnjavanje na tekst Zakona u roku od nekoliko sati, a da Nacrt u takvoj formi niko do sada nije ni video iako sadrži niz novih rešenja za koja su fabrike i zaposleni morali da znaju.

Sindikati naglašavaju da je potpuna neistina da se sadašnji tekst Nacrta usaglašavao sa sindikalnim organizacijama iz privrednih društava Odbrambene industrije Srbije, kako je navedeno u Analizi efekata Zakona.

“U najnovijoj verziji Zakona predviđaju se brojne zakonske odredbe koje idu na štetu fabrika i zaposlenih, dok je veliki broj važnih pitanja za fabrike i zaposlene ostao nerešen, što govori o lošim namerama Ministarstva odbrane prema fabrikama Grupacije OIS”, navedeno je u saopštenju sindikata.

Za sindikate fabrika Odbrambene industrije potpuno su neprihvatljive odredbe Zakone, kao i postupak na koji se pod formom transparentnosti javne rasprave nastoji da Zakon uđe po hitnom postupku u skupštinsku proceduru tokom novogodišnjih praznika.

Naročito je zabrinjavajuće što brojne sugestije sindikata u ranijim fazama nisu prihvaćene, iako su bile potpuno logične i zdravorazumske sa stanovišta interesa fabrika i zaposlenih u njima.

Nedavni sastanak sindikata fabrika OIS sa ministrom odbrane nije dao rezultate, s obzirom na to da se oko najbitnijih zahteva sindikata nije imalo razumevanja.

Sindikati fabrika Odbrambene industrije Srbije zahtevaju da se zaustavi ulazak Zakona o naoružanju i vojnoj opremi u Vladu i Skupštinu Srbije u kratkom roku i po hitnom postupku, dok se ne reše pitanja od vitalnog značaja za fabrike i zaposlene u njima. U suprotnom, zaposleni će biti prinuđeni da se sindikalnom borbom izbore za svoje fabrike i svoj položaj.

1 komentar

  1. Secam se price jednog odgovornog coveka iz jedne od pomenutih fabrika. Kaze covek da su sklopili jako povoljan ugovor o proizvodnji i izvozu “neke robe”. Medjutim kada je Sutanovac (tada ministar odbrane) saznao za to, potrudio se da se tej ugovor raskine, iz prostog razloga sto taj izvoz nije isao preko njegove, verovatno OFF SHOR, firme. Znaci da su ministrima, bivsim i sadasnjim, porasli apetiti, pa se ne zadovoljavaju samo procentima, vec hoce da gazduju i kompletnom industrijom. Noma vam spasa, nazalost. Jedino da se branite sopstvenom proizvodnjom. Od skupstine i ostalih organa vlasti, ne ocekujte nista dobro.

Odgovorite