Sindikat brine neizvesnost oko ostanka FIAT-a u Kragujevcu

- -
1

Savez samostalnih sindikata Kragujevca smatra da nije dobro što radnici fabrike FIAT Krajsler automobili (FCA) još ne znaju da li će biti produžen desetogodišnji ugovor između države Srbije i italijanskog FIAT-a.

Predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je rekao Beti da je odluka od sudbonosne važnosti za više od 2.000 radnika i život grada Kragujevca.

Ristić je ocenio da je FCA, pored “Zastava oružja”, najvažnija fabrika za funkcionisanje grada Kragujevca koji bez njih ne bi više bio isti.

On je rekao da se svi ozbiljni ugovori produžavaju i šest meseci pre isteka važenja prethodnog, a u ovom slučaju ima dosta neizvesnosti.

“Ili se samo ne zna ili se, pak, dešava nešto što je neplanirano”, istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, novi ugovor sa FIAT-om nije samo ekonomska već i politička odluka jer treba da se ispune uslovi koje ta kompanija traži od države Srbije.

“Očigledno su ucenjivački kapaciteti FIAT-a veliki jer je svestan situacije u Srbiji i gradu Kragujevcu”, rekao je Risić.

U Samostalnom sindikatu FCA potvrdili su Beti da i oni nemaju nikakvih zvaničnih informacija pred datum na koji je oročen ugovor sa FCA.

Predsednik tog sindikata Zoran Marković rekao je da na pitanje šta posle 29. septembra od rukovodstva fabrike samo čuje odgovor da se “ništa ne menja”.

Marković je kazao da bar dva puta nedeljno razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i njenim saradnicima, ali da nema nikakvih vesti za radnike.

“Mi imamo tri ključna zahteva, prvi da se kaže na koje vreme će novi ugovor sa FCA biti potpisan, drugi da ostaje svih 2.433 radnika i da nema otpuštanja, a treći da znamo sve o radnom angažovanju i uposlenosti i da li će se kragujevačkoj fabrici raditi novi model”, rekao je Marković.

On je potvrdio da su radnici zabrinuti zbog neizvesnosti o produženju ugovora i da im nije dovoljna tvrdnja iz Vlade Srbije da FIAT ostaje u Kragujevcu.

1 komentar

  1. Koliko me sećanje služi, kada je bio štrajk radnika zbog loših uslova pomenuto je da je ugovor produžen na još tri godine i to je izjavio predsednik sindikata gospodin Marković

Odgovorite