Sindikalna organizacija „Zavoda za stomatologiju“ najavila štrajk

- -
0

„Zbog otežanog poslovanja korisnici ne mogu da dobiju sve usluge koje su u nadležnosti Zavoda, a zaposleni su dovedeni u neravnopravan položaj tako što jedan broj njih zarade ne dobija redovno“, navedeno je u saopštenju, koje je potpisao predsednik Sindikalne orgnizacije Dejan Vučković.

Vučković tvrdi da jednom broju radnika, koji se svrstavaju u tzv.kategoriju neugovorenih radnika, iako su stalno zaposleni, zarade i druga davanja ne isplaćuju se na vreme.

Takođe, zarade i druga davanja kasne i stomatolozima na specijalizaciji, kao i zubnim tehničarima, medicinskim sestrama i nemedicinskom osoblju, kaže Vučković.

U rukovodstvu Zavoda naglašavaju da je reč o problemu sa kojim se suočavaju sve takve ustanove u Srbiji i potvrđuju problem s nedostatakom materijala, zbog čega pacijenti na usluge čekaju duže nego ranije.

Kragujevački zavod ima 161 zaposlenog, od kojih plate za njih 130 finansira država za obavljanje poslova po osnovu obaveznog osiguranja, dok za preostale zaposlene Zavod mora da obezbedi mesečno oko dva miliona dinara iz sopstvenih prihoda.

Direktor Ranko Golijan podseća da je Zavod za stomatologiju specifična ustanova, jer ne pripada Domu zdravlja, ni Kliničkom centru, zbog čega ima potrebu za administrativnim radnicima.

On očekuje pomoć od Ministarstva zdravlja, jer, kako kaže, čak i ako bi 30 zaposlenih bilo proglašeno tehnološkim viškom, Zavod za stomatologiju nema sredstva za socijalni program.

Nema komentara

Odgovorite