Sindikalci Zastava oružja razočarani reizborom Marjanovića na čelo NO

- -
0

Povodom izbora novog Nadzornog odbora, na čelu sa starim predsednikom Ivicom Marjanovićem, koji je u petak izabrala Skupština fabrike „Zastava oružje“, Sindikalna organizacija „Zastava oružje“ izdala je saopštenje koje potpisuje predsednik Dragan Ilić.

Sindikalci su razočarani ponovnim izborom Marjanovića, koji tu funkciju obavlja od marta 2017. godine, ističući da su u tom periodu u fabrici napravljena dugovanja koja se mere desetinama miliona evra, pri čemu su prvi put ukupne obaveze prevazišle visinu kapitala preduzeća.

„Taj period je obeležilo urušavanje fabričkog sistema, stalne smene rukovodećeg kadra, nova zaduživanja, blokada fabričkih računa, promašene investicije, nabavke sa cenama znatno višim od tržišnih, progon stručnog kadra, kao i uzurpacija rukovodnih nadležnosti.

Sindikat već duže vreme ukazuje na neodgovorno upravljanje fabrikom, pa se 13.marta kao i 24. septembra 2019. godine obratio Ministarstvu odbrane i Vladi Republike Srbije sa zahtevom za smenom Nadzornog odbora, kao i pokretanjem pitanja odgovornosti za katastrofalno upravljanje fabrikom.

Iako fabrika tone pod teretom zaduženosti, Nadzorni odbor se nije na odgovoran način bavio usvajanjem planova, praćenjem proizvodnje, što danas za rezultat ima da je uposlenost sve manja, proizvodnja sve niža, a zbog teške finansijske situacije i nelikvidnosti izražen je nedostatak alata i drugih resusrsa neophodnih za održavanje proizvodnje.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu odbrane u četvrtak 10. oktobra 2019.godine, kome su prisustvovali, pored generalnih direktora fabrika, i predsednici Sindikata i Nadzornih odbora fabrika Odbrambene industrije Srbije, ponovo je ukazano na pogubne posledice nastavka rada Nadzornog odbora na način kao što je to bilo do sada.

I pored toga, ponovno postavljenje predsednika Nadzornog odbora koji je najodgovorniji što se fabrika Zastava oružje našla u najtežoj situaciji do sada, govori o potpunom odsustvu namere i želje da se fabrika vrati u sistem rada u kome je bila decenijama unazad.“

Nema komentara

Odgovorite