Sertifikat NALED-a poruka i poziv investitorima

- -
0

naled nebojsa zdravkovicKragujevac i Loznica prvi su gradovi u Srbiji koji su po drugi put stekli sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kojim se verifikuju dosadašnji napori ovih lokalnih samouprava na stvaranju povoljne poslovne klime za dolazak investitora.

To priznanje danas im je uručila potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije, Suzana Grubješić na svečanosti u Domu Narodne skupštine u Beogradu. Proces sertifikacije uspešno je završilo još šet gradova i opština kojima su danas takođe uručeni sertifikati – Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Sombor i Vršac. Prema rečima predsednika UO NALED-a, Vladana Atanasijevića,  sertifikat za gradove i opštine znači konkurentsku prednost nad drugim lokalnim samoupravama i bolju poziciju na investicionoj mapi. Investitori dobijaju neophodnu predvidivost za planiranje poslovanja, dok država može da očekuje pozitivne efekte ne samo kroz veći izvoz i prihode u budžetu već i kroz ravnomerniji regionalni razvoj. Proces  sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED sprovodi od 2007. godine od kada je 27 lokalnih samouprava dobilo  sertifikate, 18 ih je trenutno u procesu  sertifikacije, a 8 u postupku re sertifikacije.

– Vi ste svedoci da povoljan poslovni ambijent može da se napravi u svakoj lokalnoj samoupravi ukoliko se hrabro upustite u neophodne promene – smanjenje korupcije, seču birokratije, ukidanje besmislenih taksi i nameta koji odvraćaju investitore iz naših gradova i iz naše zemlje. Znamo da je otvaranje pregovora poruka i poziv investitorima da ulažu u Srbiju. Ono što ovaj korak čini drugačijim od svih ostalih jeste upravo stvaranje pravnog i poslovnog ambijenta koji je investitorima odlično poznat i po kojim posluju na tržištu od pola milijarde potrošača, to je tržište Evropske unije – rekla je Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije.

Prema rečima Nebojše Zdravkovića, zamenika gradonačelnika Kragujevca, dolazak Fijata i njegovih kooperanata u Kragujevac predstavlja najveću privrednu investiciju u poslednjih 40 godina i najbolji je dokaz da je Kragujevac postao sredina sa povoljnom poslovnom klimom.

– Kragujevac ima investitore i iz mnogih drugih oblasti, a mi ćemo u narednom periodu nastaviti da poboljšavamo procedure, upravo zato smo i formirali Upravu za investicije koja će velikim domaćim i stranim investitorima pomoći da brže i lakše dođu do građevinskih dozvola i svih neophodnih papira koji su potrebni za početak realizacije investicije. Mi smo još 2005. godine doneli odluku da dajemo besplatno zemljište svim proizvodnim firmama, a 2009. smo dopunili ovu odluku pa smo svim firmama iz IT sektora obezbedili subvencije koje podrazumevaju umanjenje cene zemljišta po 20.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu, za one koji otvore preko 20 radnih mesta, i upravo ćemo naredne nedelje imati pregovore sa jednom velikom softverskom kompanijom. Sve je to doprinelo da Kragujevac ponovo dobije ovaj  sertifikat i da sa 137. dođe na treće mesto, po svim ekonomskim parametrima – kaže Zdravković.

Uoči dodele  sertifikata održana je panel diskusija na temu kako poboljšati uslove za poslovanje u Srbiji u kojoj su učestvovali predstavnici Vlade, diplomatskog kora, donatorskih organizacija i privrede.

Nema komentara

Odgovorite