Sednica Skupštine grada u utorak

- -
0

sasa milenicPredstojeća redovna sednica Skupštine grada, koju je predsednik paralmenta Saša Milenić, nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, zakazao za utorak, 28.oktobar, ima tačno one tačke dnevnog reda koje su zahtevali odbornici, njih 44, koji su i podneli zahtev za održavanje ove sednice.

– Ja sam samo, na osnovu Zakona morao umetnuti kao prvu tačku dnevnog reda verifikaciju mandata odbornika zbog izbora pojedinih odbornika, na prošloj sednici Skupštine grada, na druge funkcije. U suštini Skupština će odlučivati o razrešenju predsednika, mojoj malenkosti, razrešenju zamenika predsednika Skupštine grada gospodina Uroševića i izboru novog predsednika i novog zamenika, a kandidovani su za tu funkciju potpisima 44 odbornika gospodin Urošević odnosno gospođa Kominac, redom navođenja – rekao je na današnjoj redovnoj konferenciji najavljujući predstojeću XXIII redovnu sednicu Gradskog parlamenta, Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Naravno, dodao je Milenić, mi u interpretacijama, možemo očekivati i zahtev za sednicu po hitnom postupku, ali to je stvar predlagača ukoliko već na prvom tajnom glasanju potvrde svoju minimalnu, ali dovoljnu skupštinsku većinu od 44 odbornika.

Prvi put, rekao je predsednik parlamenta Saša Milenić, se ne možemo pohvaliti efikasnošću pa čak i reprezentativnišću Skupštine grada zahvaljući toj situaciji, tkz. „pata karta“ popriličnoj uravnoteženosti dva politička bloka u Skupštini grada, ona je defakto neefikasna.

– Kad se uspostavi većina svakako zbog njene nevelikosti pitanje je koliko će biti stabilna, ali je sasvim sigurno prestala da bude reprezentativna, jer Skupština grada Kragujevca više ne predstavlja izborno iskazanu političku volju građana Kragujevca, već više političku volju centara moći u Beogradu. Da vas podsetim u toj minimalnoj skupštinskoj većini od 44 odbornika nalaze se odbornici koje su Kragujevčani birali na sasvim drugim listama, pa čak i desetak njih koji su izabrani na listi koja se zvala – Veroljub Verko Stevanović Zajedno za Kragujevac-ZZŠ-URS“ – rekao je Milenić.

On je i još jednom ponovio da su jedino validno rešenje ovakve političke situacije u gradu izbori.

– O tome naravno Skupština grada ne može da odlučuje, to su kompetencije Narodne skupštine Republike Srbije, ali obavezan sam kao predsednik Skupštine da ukažem na ove objektivne činjenice ma kako kome konvenirale ili mu se ne dopadale – zaključio je Milenić.

Nema komentara

Odgovorite