Sećanje na streljane Srbe i Jevreje

- -
0

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar, juče je obeleženo 77 godina od odmazde za ubijene Nemce u Kragujevcu i odata je počast nevino stradalim žrtvama ova dva naroda. Na mestu gde se danas nalazi spomenik, 20. oktobra 1941. godine, nemački fašisti su, za ubijene svoje vojnike, streljali 78 Srba i 37 Jevreja.

Vence kraj spomenika položili su, u ime grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika, članovi Društva srpsko – jevrejskog prijateljstva, SUBNOR-a, Spomen parka “Kragujevački oktobar“, mesne zajednice Bagremar i predstavnici političkih stranaka.

Istorija srpskog naroda puna je turbulentnih događaja, koji su sa sobom nosili i velike ljudske žrtve. Građani koji su stradali nisu imali veze sa zavojivačima rata koji su ih na ovom mestu nepravedno osudili. Imali su samo tu krivicu što su se našli na pogrešnom mestu. Danas obeležavamo sećanje na nevino stradale Srbe i Jevreje i šaljemo glasnu poruku da se takav zločin više nikada i nigde ne ponovi, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Nakon intoniranja himne Srbije i himne Izraela minutom ćutanja odata je pošta nevino stradalim žrtvama, a učenici osnovne škole “Treći kragujevački bataljon“ izveli su prigodan program.

Podsećanja radi, spomenik streljanim Srbima i Jevrejima podignut je 1991. godine, a obnovljen 2012. i simbolizuje trajnu povezanost dva naroda koji su stradali svuda na teritoriji okupirane Evrope. Sugrađani Mesne zajednice Bagremar i Gradska organizacija SUBNOR – a, uz podršku grada Kragujevca, povodom obeležavanja 75. godišnjice, podigli su spomen ploču sa utisnutim simbolima pravoslavlja, judaizma, zvezdom petokrakom i romskim točkom, na kojoj su ispisana imena 122 stradalih koji na tom mestu počivaju.

Nema komentara

Odgovorite