Sećanje na đački bataljon 1300 kaplara

- -
0

Grad Kragujevac i ove godine učestvuje u obeležavanju Dana Organizacije rezervnih vojnih starešina Kragujevca – 18. novembra. Tim povodom predstavnici udruženja govorili su o programu obeležavanja ovog značajnog datuma, a bila je to prilika i za kratko istorijsko podsećanje na prolazak bataljona „1300 kaplara“ kroz Kragujevac, davne 1914. godine, kada su se priključili srpskim vojnicima u Kolubarskoj bici.

Prema rečima potpredsednika Živomira Čolića, Organizacija rezervnih vojnih starešina Kragujevca obeležavanje ovog dana preuzela je 1996. godine, nastavljajući tradiciju koju je davne 1978. godine, profesor istorije Miloš Todorović počeo sa svojim đacima, učenicima OŠ „Jovan Popović“.

Zoran Prokić, član Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima, istakao je da grad ima obavezu i dužnost da svake godine zajedno sa Organizacijom rezervnih vojnih starešina obeležava datum značajan za istoriju, ne samo Kragujevca nego i Srbije, u znak sećanja na žrtvu nesvršenih oficira Vojne škole koji su se odazvali pozivu države.

U znak pijeteta prema žrtvama đačkog bataljona, u nedelju, kraj spomenika-krajputaša „1300 kaplara“ u Šumaricama, biće položeni venci i cveće uz prigodan program koji će održati istorijska sekcija OŠ „Jovan Popović“.

 

Nema komentara

Odgovorite