Savet Univerziteta zakazao sednicu, pozvani premijerka i ministar

- -
4

Sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu, na kojoj će, prema zvaničnoj informaciji, biti razmatrano rešenje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladena Šarčevića o razrešenju rektora dr Nebojše Arsenijevića zakazana je za naredni ponedeljak, 18. jun, tačno u podne.

Predsednik Saveta kragujevačkog Univerziteta dr Siniša Ranđić na tu sednicu pozvao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i resornog ministra Mladena Šarčevića. Ministar Šarčević je pozvan da prisustvom na sednici Saveta Univerziteta „učini čast“ članovima tog organa upravljanja i „lično im obrazloži akt o smeni rektora koji je doneo“.

“Pozivamo vas da prisustvujete sednici Saveta Univerziteta u Kragujevcu koja će biti održana 18. juna, čime biste nam učinili čast, s obzirom da ste javno ukazali na nepoštovanje i zloupotrebu autonomije univerziteta od strane Univerziteta u Kragujevcu”, navodi se, pored ostalog, u pozivu premijerki Ani Brnabić, koja je krajem minule sedmice rekla da je Šarčevićeva odluka o smeni rektora kragujevačkog Univerziteta „primer vladavine prava u Srbiji“.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je 4. juna doneo rešenje o smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, kazao je, uoči minulog vikenda, da je njegov pomoćnik za visoko obrazovanje u stalnom kontaktu sa sekretarijatom kragujevačkog Univerziteta povodom izbora novog rektora. Pripretio je, pritom, da, „ukoliko dođe do bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu“.

4 Komentara

  1. Bravo za Gospodina Sarcevica: treba da se pokaze da tako ne ide i da sramoti clu prosvetu. Dosta kupljenim diplomama, prodajama ispita i bahatosti profesora i rektora.
    Konacno neko ima smelosti da kaze -ovako ne moze!

  2. Neće oni doći, ne smeju. Mada, predsednica vlade i nema razloga da dolazi jer ona i onako ni o čemu ne odlučuje, a ovaj drugi i ne zna o čemu se radi, već samo izvršava naređenja odozgo. A Borku, repete sendviča.

Odgovorite