Saopštenje policije povodom hapšenja dekana Fakulteta inženjerskih nauka

- -
0

policija-hapsenje-lisicePolicijska uprava u Kragujevcu, povodom jutrošnjeg hapšenja, Miroslava B. (59), dekana kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka (bivši Mašinski fakultet), oglasila se zvaničnim saopštenjem.

„Kragujevačka kriminalistička policija je Miroslavu B. (59), dekanu Fakulteta inženjerskih nauka, odredila meru zadržavanja u trajanju do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.

Postoje osnovi sumnje da je Miroslav B., u periodu od aprila 2007. do marta 2013. godine, nakon zaključenih ugovora između Ministarstva nauke i životne sredine i Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, prisvajao novac namenjen za naučnoistraživački rad na fakultetu. On je sačinjavao ugovore o autorskom delu na osnovu kojih je podizao novac, a sumnja se da je od dobijenih sredstava, između ostalog, članovima porodice plaćao i telefonske račune. Na taj način Miroslav B. je Ministarstvu nauke i životne sredine i istraživačima na fakultetu pričinio materijalnu štetu od oko 3.700.000 dinara.

Sumnja se i da je dekan Miroslav B. sa raznim privrednim društvima, bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu, zaključio ugovore o zakupu poslovnih prostorija na Mašinskom fakultetu. Novac dobijen za zakup nije uplaćivao u budžet Republike Srbije, čime ga je oštetio za iznos od 37.160.000 dinara. Iz budžeta Republike Srbije zaposlenima je isplaćivao sredstva na ime autorskih dela na koje se obračunava manji porez nego na ime zarada, na osnovu čega je, zbog neobračunatog i neuplaćenog poreza po odbitku, budžet oštetio za preko 7.160.000 dinara.

Postoje osnovi sumnje i da je Miroslav B., tadašnjoj šefici Službe za računovodstvo i finansije Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, nalagao da sačinjavanjem i evidentiranjem fiktivnih računa raznih dobavljača o navodno izvršenim uslugama, preko ličnih bankovnih računa podiže novac. Od ukupnog iznosa, on je 90 odsto (oko 17.950.000 dinara) prisvojio za sebe. U Višem sudu u Kragujevcu, od decembra 2011. godine, vodi se sudski postupak protiv tadašnje šefice Službe za računovodstvo i finansije Mašinskog fakulteta.

Sumnja se da je, izvršenjem ovih krivičnih dela, Miroslav B. za sebe prisvojio oko 20.000.000 dinara, da je Mašinskom fakultetu pričinio štetu od oko 23.500.000 dinara i da je budžet Republike Srbije oštetio za oko 44.300.000 dinara.

Miroslav B. biće danas, uz krivičnu prijavu, sprovedeni istražnom sudiji Višeg suda u Kragujevcu.“

Nema komentara

Odgovorite