Sajam rukotvorina u Eparhijskom domu

- -
0

U Eparhijskom domu Saborne crkve u Kragujevcu u organizaciji Udruženja domaće radinosti “Art mania“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca danas je otvoren “Sajam rukotvorina“.

Pred velikim brojem izlagača i posetilaca sajam je zvanično otvorio Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

“Grad Kragujevac je pokrovitelj Sajma rukotvorina već duži niz godina i time želimo da pokažemo da ovakvim i sličnim manifestacijama želimo da očuvamo kulturu, tradiciju i istoriju Šumadije i ovog dela Srbije. Kroz projekte od javnog značaja podržavamo udruženja koja promovišu sve ono što je vredno i važno da se neguje i očuva za mlade generacije”, rekao je Manojlović i pozvao Kragujevčane da posete sajam i podsete se proizvoda starih zanata.

Udruženje “Art mania” postoji nešto više od pet godina i okuplja zaljubljenike u stare zanate koji neguju tradicionalne načine izrade najraznovrsnijih unikatnih upotrebnih i ukrasnih predmeta domaće radinosti. Svojim radom teže da spoje nove modne trendove i savremen izgled sa kvalitetnim starinskim načinom izrade.

“Sajam rukotvorina je tradicionalna manifestacija koja okuplja rukotvorce iz svih gradova Srbije. Do sada smo organizovali više od dvadeset izložbi i sajmova na različitim lokacijama, a osim izložbeno prodajnog dela, manifestacije prate i kulturno-umetnički programi, veoma atraktivni za sve generacije ali i goste iz drugih zemalja”, kaže Nataša Jagić predsednica Udruženja “Art mania“.

Među rukotvorinama u Eparhijskom domu Saborne crkve, do nedelje, 11. novembra, posetioci mogu videti i kupiti slike velikog i malog formata, slikano staklo, slikanu svilu, nakit od raznih prirodnih materijala, keramiku, tkane, ručno vezene i oslikane odevne i druge predmete, lampe i predmete oslikane dekupaž tehnikom, kožne i ručno šivene, oslikane torbe i novčanike, predmete od pustovane vune, ogledala i razne druge zanimljive i neobične rukotvorine.

Nema komentara

Odgovorite