Saga se nastavlja: Sednica Saveta Univerziteta u ponedeljak

- -
0

Ako je suditi prema poslednjim događajima na i oko Univerziteta u Kragujevcu, višemesečna bitka za vlast na ovoj visokoškolskoj ustanovi ne jenjava ni nakon nedavne odluke ministra prosvete Mladena Šarčevića da „dekretom“ smeni rektora kragujevačkog Univerziteta Nebojšu Arsenijevića.

Naprotiv, zahukta se sve više, kako se bliži ponedeljak, 18. jun, za kada je zakazana sednica Saveta univerziteta koji treba da razmotri rešenje ministra Šarčevića o smeni rektora Arsenijevića i da izabere njegovog naslednika na toj funkciji, koji bi do daljeg bio vršilac dužnosti.

Osmoro članova Saveta Univerziteta u Kragujevcu podnelo je ostavke na članstvo u tom organu, a smenjeni rektor Arsenijević za dnevni list “Danas” tvrdi da su sve ostavke tipske, te da se samo potpisi razlikuju. Osim jedne, sedam preostalih ostavki u u Rektorat kragujevačkog univerziteta donela je sekretarica v.d. direktora Kliničkog centra u Kragujevcu Predraga Sazdanovića. Arsenijević tvrdi i da su sada već bivši članovi Saveta minulih dana privođeni na dve lokacije – u Klinički centar i na kragujevački Mašinski fakultet – na kojima su potpisali tipske ostavke i odakle su i donete na Univerzitet.

Ministar Mladen Šarčević juče, međutim, kaže da ostavke osmoro članova Saveta Univerziteta predstavljaju opstrukciju njegove odluke o smeni rektora Nebojše Arsenijevića“, na šta je, poručuje, već spremio „niz zakonskih mera“.

Smenjeni rektor Arsenijević kaže da je na delu nova manipulacija vlasti, jer opstrukciju rada Saveta Univerziteta organizuje ministar Šarčević, kako bi, mimo tog organa, mogao da uvede prinudnu upravu na Univerzitet. Istovremeno, rad Saveta se opstruiše i da bi se obezbedilo da ministar Šarčević prestane da krši zakon, zbog čega je kod Upravnog suda već zatražena privremena mera na rešenje o smeni rektora Arsenijevića.

“Optužuju mene da kršim zakon, a oni ga krše. Optužuju me za bahatost, a oni su bahati. Mene optužuju za opstrukciju rada Saveta, a oni je organizuju i režiraju događaje na Univerzitetu kako bi prikrili svoje nezakonite postupke i radnje”, kaže Arsenijević za “Danas”, napominjući da su tokom jučerašnjeg dana veća nekih fakulteta „odlučivala o zameni onih svojih predstavnika koji su podneli ostavke na članstvo u Savetu Univerziteta“, kako bi se omogućilo da sednica tog organa ipak bude održana kako je i predviđeno u ponedeljak, 18. juna.

Nema komentara

Odgovorite