Ružić: Traži se rešenje za finansijske probleme lokalnih samouprava

- -
0

Mnoge opštine i gradovi susreću se sa problemom budžetskog deficita, prezaduženosti i nemogućnošću da servisiraju redovne obaveze, zbog toga je neophodno sistemsko rešenje kojim će se ta oblast urediti, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca, Radomirom Nikolićem.

– Napori ljudi koji danas vode brigu o Kragujevcu da održe finansijsku stabilnost, sprovedu reorganizaciju i racionalizaciju su veliki, ali problemi koji muče Kragujevac i još neke lokalne samouprave posledica su nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja lokalnih vlasti decenijama unazad – ocenio je ministar.

Vlada Srbije svesna je situacije i efekata koje ona ima na javne finansije i privredni rast, kaže Ružić i ističe da se rešenje ne odlaže, već da se traži ono koje će na sistemski način da uredi tu oblast.

– Nije suština da se gradonačelnici i predsednici opština snalaze, već da utvrdimo sistemsko rešenje koje će obezbediti dugoročnu stabilnost i izvesnost. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema nadležnost da to pitanje reši samo – objašnjava ministar i dodaje da zajedno sa drugim ministarstvima, ima aktivnu ulogu u traženju rešenja. U ovom procesu važno je da komuniciramo i sa lokalnim samoupravama. To nam omogućava da bolje sagledamo situaciju i da rešenja do kojih dođemo ne budu jednostrana, rekao je Ružić.

Nema komentara

Odgovorite